Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.07

Murai árvízhelyzet - Jelenleg Muraszemenyét kell védeni az áradástól

Az előrejelzések alapján a mai napon a Mura teljes zalai szakaszán közepes árhullám várható. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2012. november 6-án 23.00 órakor I. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot rendelt el, mivel a Mura vízszintje Letenyénél elérte a 330 centimétert. 

 

arviz-muraszemenye1.jpg

arviz-muraszemenye2.jpg

 

Az előrejelzések alapján a Mura tetőzése dél környékén várható 380 centiméter plusz, mínusz 20 centiméter vízállással. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az árhullámmal kapcsolatban a következő intézkedéseket tette:
Felvették a kapcsolatot és tájékoztatták a Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottság (Nagykanizsa, Letenye) elnökeit.
Tájékoztatták a hat Mura menti település polgármesterét a levonuló árhullám esetleges hatásairól.
A települési polgári védelmi szervezetek riaszthatósága érdekében minden érintett településen pontosították a polgári védelmi szervezetek létszámát és elérhetőségét.
A legnagyobb figyelmet a muraszemenyei önkormányzati védvonalra kell fordítani. A védekezéshez a településen három helyszínen, 15 köbméter homok van felhalmozva, illetve 500 darab homokzsák van előkészítve. A védekezéshez a településen 10 fő polgári védelmi műszaki kézi mentő és 10 fő közmunkás vonható be.

Ma reggeli muraszemenyei helyzetkép

Muraszemenyén a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tájékoztatása alapján az Ady utca 10. szám alatti ingatlan mellett elhelyezkedő vízelvezető árokba a Mura folyó hullámteréből átszivárgó víz jelent meg.

 

arviz-muraszemenye3.jpg

arviz-muraszemenye4.jpg

 

Megelőző intézkedésként a polgármester mintegy 25 méter hosszban egy sor szélességben és egy sor magasságban a veszélyeztetett ingatlan oldalán homokzsákokat rakatott le a közcélú foglalkoztatottakkal. Az árokból a víz visszaemelésére a hullámtérbe segítséget kért a Letenyei Önkéntes Tűzoltóságtól, valamint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Zalaegerszegi Üzemmérnöksége Letenyei Vízügyi Irodájától. A két szervezet kisteljesítményű szivattyúkat telepített a fent megjelölt árokmederben megjelenő víz visszaszivattyúzására, melynek munkálatai jelen pillanatban zajlanak.
Lakosságvédelmi intézkedésre a továbbiakban sem lesz szükség.  

(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)