Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mura és vadvizei: teknős a zsinór végén, vidra, hód a halászhálóban

Horgász körökben az nem újdonság, hogy a felkínált csemege kukoricára egy szép nagy sügér vagy nagyobbacska folyami kagyló "harap rá", de az már igen, ha a csonti-kukorica "szendviccsel" Magyarország egyetlen őshonos páncélosát a  mocsári teknőst fogjuk ki a Mura menti vizekben.
 

 

A teknős kapása érdekes, hiszen mocsári teknős (Emys orbicularis) kapása a nagyobb haléhoz hasonlít, az úszó lassan merül el és általában 3-4 "üres" bevágás után akad horogra őkelme. Aki halra számít, igencsak meglepődik, hiszen nem egyszerű feladat kifogni a nagyon jól úszó 20-30  centiméter átmérőjű teknőst.

 

 

A bonyolultabb művelet ez után következik, hiszen a védettséget élvező mohó páncélos szájából annak heves ellenállása miatt nehéz kiszedni a horgot, hogy aztán végül a meglepett horgász visszahelyezze teknősünket éltető elemébe, a murai vadvizek egyikébe. A mocsári teknősöket manapság a Mura környéki vad és telepített horgászvizekben fogják ki a sporttársak, de arról is van hír, hogy a kanizsai Csónakázó-tóban is akadtak horogra véletlenül.

 

 

Letenyei, murarátkai, muraszemenyei, csörnyeföldi, tótszerdahelyi, tótszentmártoni, molnári halász körökből halljuk, hogy a Mura folyóban egyre gyakrabban akadnak a hálóikba vidrák, de ami nekik is újdonság: 1 méteres, 10-20 kilós hódok is beúsznak az emelőháló fölé. A vidrákkal még csak-csak megküzdenek a murai "emelősök" de a hálóba tévedt hódok egyike-másika akár szétharaphatja, vergődésével széttörheti a pálcás emelőalkalmatosságokat. Konklúzió: akár teknős akad a  horogra, akár hódot emelnek ki a Murából, mindez egy valamit biztosan jelent: a Mura és mellékvizeinek minősége az elmúlt időszakban jelentősen javult.

 

Cikkünk megjelenése után két olvasónk is jelezte, hogy a fotón lévő hüllő nem mocsári, hanem egy otthon megunt és szabadon engedett vörösfülű ékszerteknős. Az írást megküldtük Lelkes Andrásnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi szakemberének, akitől a következő választ kaptuk:

"Kedves Imre ! Ez bizony egy ékszerteknős ! A csíkos mintázata mutatja, a mocsári teknősön legfeljebb sárga pöttyök vannak. Érdekelne, hogy hol fogtad. Én évekkel ezelőtt Kis-Szemenyén láttam, azóta nem. Jelenléte nem jó a magyar vizekben, mert azon kívül, hogy nem idevaló (Észak-Amerikában él) kiszorítja élőhelyeiről a hazai (mocsári) teknőst, mivel ügyesebb, agresszívabb stb. Az tudja csak visszatartani elszaporodását, hogy a hideg teleket nehezen vészeli át. Sokan a megunt teknőst szabadon engedik, nem tudják ezzel micsoda károkat okozhatnak. Ha legközelebb ékszerteknőst fogsz, semmiképpen se engedd vissza. Ha jelzed, elmegyek érte.Köszönöm az információt !
Lelkes András"

 

A mappában található képek előnézete Fakivágás a Murában -Letenye-