Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.12.03

Most is utáljátok az erdészeket, fakitermelőket?

Amikor nektek próbálják megtisztítani az utakat a jég súlyától letört ágaktól, akkor is utáljátok őket? Akkor is bűnözők, tolvajok, természetrombolók, amikor éjjel-nappal kármentesítést folytatnak, hogy legyen újra áram a lakásokban, hogy hazajusson a munkából mindenki – időben és épségben? Akkor is aljas embernek tartjátok az erdészt, a fakitermelőt, a vadászt, amikor a profittal mit sem törődve önzetlenül végzi a munkát érted, értetek? Amikor az életveszélyessé vált ágakat darabolják, amikor fáradhatatlanul tolják félre a természet torlaszait?

Hol vannak ilyenkor a más esetekben oly hangos sötétzöld (ál)környezetvédők? Miért nem pezsegnek blogjaik, miért nem hangos a világ a billentyűik leütéseitől? Máskor buzgó, grafonám lendülettel esnek neki minden erdésznek, minden fakitermelőnek, minden vadásznak, most csak hallgatnak…

Pedig hétfő óta nagyon komoly munka folyik az ország északi hegyei között. A Pilisben, a Börzsönyben, a Bükkben és a Mátrában is tucatjával dolgoznak az erdei munkások, hogy minél kisebb legyen a fennakadás.

Éppen a napokban olvastam egy fővárosi kutyás blogjában, amint felháborodva írja, hogy az erdészet a téli időszakra több esetben is le fogja zárni az erdőt hajtóvadászat miatt. Mi volt a felháborodás oka? Nem más, minthogy az erdő, ami szerinte közterület (!), nem látogatható akkor, amikor ő éppen kutyájával sétálni akarna. Azért nem látogatható, mert a vadászok és erdészek kisajátítják maguknak az erdőt! Amikor az úri puskás a fák közé vágyik, akkor ugye senki más ne tegye be a lábát oda…

 

onos-eso-1.jpg

 

De vajon a blog szerzője most is a sajátjának érzi az erdőt? Mert az erdészek, a fakitermelők és a vadászok ezekben a percekben is dolgoznak – hiába a hideg, az ónos eső, a fagy…

Vajon most miért nem integet senki az elvakult sötétzöldek közül, hogy “hééé, miért sajátítjátok ki az erdőt? Én is menni akarok, vágni a fát, hordani a gallyat!”?

Valami nagy baj van a fejekben ott – tudjuk ezt már régóta -, ahol az erdész, a fakitermelő vagy a vadász csak a “természetrombolásról” ismerszik meg… Nem a szakszerű erdő- és vadgazdálkodásról, nem az okokról, amiért az adott tevékenységet végzik, hanem arról, hogy kivágják a fát, lelövik a vadat…

Egy barátom mesélte a következő – bizonyára sokakkal megtörtént – esetet. Néhány hónapja egy kerületvezető erdésszel sétáltak, amikor letámadta őket egy házaspár a szokásos kérdésekkel: Miért kellett kiirtani az erdőt, kivágni a fákat? Miért nem maradhatott olyan szép a környék, mint korábban?

 

onos-eso-2.jpg

 

Nem mennék bele ökonómiai elmélkedésbe, és szakmázásba sem a véghasználatról, a szálalásról, az erdőfelújításról… De a házaspárnak vajon miből volt a szekrénye, az asztala és az ágya, ahol gyermekük megfogant? Vélhetően fából, de ha nem abból, akkor már csak az ökológiai lábnyomról kérdezném őket – már ha tudják, mi az.

De ott van az előbb említett hajtóvadászat, ami szintén felháborító, aljas és alantas cselekedet… De talán éppen a kutyás blogíró szomszédja telefonált be az erdészetnek, hogy kárt okozott a vaddisznó a kertjébe, jöjjenek már kilőni. Mert a legtöbb esetben bizony nem befogásra vágynak a károsultak, sőt, még azt sem szokták megkérdezni, hogy mivel kerülhetnék el a sokszor kellemetlen találkozást. Milyen kerítést lehetne építeni? Hogyan bánjak a disznó táplálékául szolgáló hulladékommal? Folytathatnánk a sort a kivétel előtt tisztelegve.

 

onos-eso-3.jpg

 

Amikor viszont árvíz van, a vadászat-ellenes blogírók, és a Facebookon előszeretettel kommentelők nem ugranak csónakba, hogy vadat mentsenek a vízből, és előtte sem segédkeztek a vadmentő dombok kialakításánál.

A honlapok, újságok, blogok hasábjai tele vannak szakmáink kritikájával, társaink elleni uszítással, sokszor a hozzá nem értők szakszerűnek tűnő gondolataival, most mégis – a mélyen tisztelt tűzoltók, rendőrök és egyéb hétköznapi hősök mellett – az erdészek, a fakitermelők és a vadászok töltötték elmúlt két napjukat és estéjüket ingyen az erdőben, hogy a családoknak legyen áram az otthonában, hogy mindenki biztonsággal hazaérhessen.

Arra pedig még rá sem kérdeztünk, hogy mi lenne a több ezer vidéki munkahellyel, mivel fűtenének a falvakban, mekkora lenne a vadkár, és mit ennénk utána, ha a hőzöngők álma valóra válna…

Le a kalappal mindenki előtt, aki az elmúlt napokban is az erdőn dolgozott értünk – legyen az tűzoltó, rendőr, fakitermelő, erdész, vadász vagy igazi környezet- és természetvédő!

(Forrás: Gribek Dániel, Erdő-mező.hu Fotók: Pilisi Parkerdő Facebook oldala)