Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.27

Minden idők legjobb női eredményével futotta le a Spartathlont a nagykanizsai Lubics Szilvia!

A nagykanizsai Dr. Lubics Szilvia harmadszor nyerte meg a Görögországban rendezett Spartathlon versenyt. Az Athéntól - Spártáig tartó 245 kilométeres távot  minden idők legjobb női eredményével teljesítette a kanizsai fogorvos - ultramaratoni futó.

"A 245,3 kilométeres távot 26 óra 53 perc 40 másodperc alatt teljesítette. Csak nyolc férfi tudta megelőzni.
Az idén 30 magyar indult el a világ talán legkultikusabb ultramaratonján, a görögországi Spartathlonon. A női mezőnyben ezúttal is Lubics Szilvia számított favoritnak, aki 2011-ben és 2013-ban is győzni tudott.

 

lubics-szilvia-sparthatlon-2014.jpg

 


A Spartathlon egy ókori sztorinak állít emléket, Hérodotosz írása szerint a Pheidippidész nevű futár Athénból Spártába futott i.e. 490-ben, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni háborúhoz. A 246 kilométeres versenyt 1983 óta szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg. Általában nagy a hőség, a kopár hegyoldalak, meredek emelkedők csak fokozzák a szenvedést, az 1200 méter magas Parthenio-csúcsot is meg kell mászni.

 

lubics-szilvia-hosszutavfuto-2.jpg


Nem egyszerű végigmenni, már a teljesítése is óriási teljesítmény A szintidő 36 óra, de menet közben a szigorú részidőket is teljesíteni kell. A Spartathlon teljesen amatőr, a célba érők olajágkoszorút és érmet kapnak, pénzt nem.
A futók péntek hajnal hat órakor rajtoltak el kellemetlen körülmények között, az első maratonnyi távon szinte végig esett az eső. Ez azonban nem hátráltatott komolyabban senkit, az első ellenőrzőpontnál mind a 30 magyar szintidőn belül érkezett.

Lubics is jól mozgott, a 80 kilométeres mérőpontnál ő volt az első nő, aki áthaladt. A magyar-amerikai kettős állampolgár Nagy Katalin is szorosan ott volt a nyomában, nyolc perccel később érkezett másodikként.
A hosszú táv mindenkit megvisel, száz kilométer fölött Lubicsnak is problémái lettek. Szinte semmilyen étel nem maradt meg benne, többször hányt, de rendületlenül haladt tovább. 159,3 kilométernél, a Parthenio-lábánál az abszolút 12. helyen állt, Nagy ekkor több mint fél órával lemaradva követte.
Lubics közben az összetettben is egyre jobb helyen állt, hajnalban már a 9. volt, és ezt a pozíciót már a célig megtartotta. Reggel félelmetes tempót diktált, és 27 óra (26:53:40) alá vitte be a női csúcsot. A korábbi rekordot a brit Elizabeth Hawker tartotta 27:02:12-vel.
Az idei Spartathlont az olasz Ivan Cudin nyerte 22:29:29-cel."

(Forrás: Sportgéza, fotók: Spartathlon Magyar Csapat - Facebook.)