Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.18

Zala megyére is válsághelyzetet hirdettek ki! Nagykanizsán katonai konvojt fotóztak le!

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány.
A péntek reggel nyolc órától - legfeljebb 2016. március 18-ig - hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg.

 

menekultek-zala-megye-1.jpg

 

menekultek-zala-megye-2.jpg

(Katonai konvoj Nagykanizsán a Hevesi utcán szeptember 17-én)

 

Baranya és Somogy megye esetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csütörtök este jelezte, hogy válsághelyzetet hirdetnek ki, mivel egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban közölte, hogy már az éjszaka meg is kezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon.

Másik két megyére, Bács-Kiskunra és Csongrádra kedden hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kabinet. A most közzétett rendelet - hasonlóan a három nappal ezelőttihez - az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint - lehetőség szerint - a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.

 

menekultek-zala-megye-3.jpg

(Katonai konvoj a nagykanizsai Hevesi úti körforgalomban)

 

letenye-menekultek.jpg

 

letenye-menekultek-2.jpg

(Szeptember 18-án - pénteken - katonai autók érkeztek Letenyére. Kettő a Városháza előtt parkolt le ill. láttunk egy katonai autót a volt régi, jelenleg üresen álló Kossuth úti iskolánál is)

 

A Letenye Média a városban megjelent katonákkal kapcsolatban úgy értesült, hogy ha olyan helyzet adódik, akkor honvédségi alakulatok érkezhetnek Letenyére és környékére. A katonák nem a migránsoknak, hanem saját maguknak kerestek leendő szálláshelyet.

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról. MTI (Fotók: Facebook)

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Baranya megye, Somogy megye, Zala megye és Vas megye területére történő kihirdetéséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról szóló 270/2015. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány újabb négy megyére. A rendelkezés 2015. szeptember 18-án 08.00 órától lépett hatályba és a 269/2015. (IX. 15.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint 2016. március 16-án 00.00 órakor hatályát veszti. Belügyminisztérium