Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.08

Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között

Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között - jelentette be Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn, Budapesten.

 

murakeresztur-vasutallomas.jpg

 

A megállapodás szerint a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor), a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra hétfőn, ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be - közölték sajtótájékoztatójukon.
Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.
Vlaho Orepic olyan konstruktív tárgyalásnak nevezte eszmecseréjüket, amely új fejezetet nyit a két ország belügyi kapcsolataiban, és egyben Európa biztonságát is erősítik. Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban - tette hozzá.
Arról is szólt, hogy a Horvát Köztársaság a schengeni övezethez csatlakozás folyamatában számít Magyarország támogatására, és át akarja venni ezzel kapcsolatos tapasztalatait.
A belügyi együttműködés folytatódhat olyan területeken is, mint az idegenforgalom és az aknamentesítés - mondta Vlaho Orepic.
Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években szoros együttműködés volt belügyi területen a két ország között. Példaként említette, hogy magyar rendőrök járőröztek adriai üdülőhelyeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítettek magyar és horvát rendőrök a közös határ mentén. Ez az együttműködés bűnügyi területre is kiterjedt - tette hozzá.
Ennek a helyzetnek a fennmaradását akadályozta a migránsválság, ám az ellentétek feloldásában előrehaladtak a tárgyalások nyomán, ezt jelzi, hogy újranyílik hétfőn a három lezárt vasúti határátkelő - mondta Pintér Sándor. MTI