Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.06

Terrorista incidens a londoni metrón

Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy késeléses támadást, amely szombat este történt a londoni metróban.
Szemtanúk beszámolója szerint a támadó "Ezt Szíriáért kapjátok" kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.
Az incidens London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt.

 

london-metro.jpg


A szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök a merénylőt elektromos sokkolóval leterítették, majd őrizetbe vették, és egy londoni rendőrőrsre szállították.
Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség "terrorista incidensként" kezeli a támadást.
Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta.
Walton szombat éjjeli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint "súlyos mértékű" terrorfenyegetettséget jelent. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában "nagy valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.
A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka "nyugalomra, de egyben éberségre is" kérte a lakosságot. MTI (Fotó: Wikipédia)