Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.01

Szükség esetén határ menti feladatokra is kiképzünk tartalékosokat

Egyelőre a határokhoz vezényelt szerződéses és hivatásos katonák helyére, a honvédségi alakulatokhoz hívtak be önkéntes műveleti tartalékosokat, de ha elhúzódik a válság, lehetnek olyan tartalékosok, akik - miután megkapták a szükséges kiképzést - a határ menti feladatokban is részt vehetnek - mondta Vanyur Tibor, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

 

magyar-honvedseg.jpg

 

Az MH HKNYP kedden adott ki közleményt arról, hogy az elmúlt napokban több civil állampolgár kereste meg a Magyar Honvédség hadkiegészítő parancsnokságait, hogy részt vállaljanak a migrációs válság okozta feladatokban és az ideiglenes biztonsági határzár építésében, ezért szívesen jelentkeznének katonai szolgálatra.

Ennek kapcsán a parancsnok kifejtette: minden önkéntes jelentkezőt várnak a honvédség állományába. Ugyanakkor kiemelte: a katonai rendszerbe való bekerüléshez mindenkinek - akár önkéntes tartalékosnak, akár szerződéses katonának jelentkezik - át kell esnie egy alkalmassági vizsgálaton. Önkéntes katonai szolgálatra 18 éves kortól, az öregségi nyugdíjkorhatárig bárki jelentkezhet, aki büntetlen előéletű, bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkezik, és megfelelt a különböző fizikai, egészségügyi és mentális vizsgálatokon.

 

magyar-katonak-menekultek.jpg

 

Vanyur Tibor felidézte: az illegális migráció nyomán a határok mentén a Magyar Honvédség megnövekedett feladatai miatt mostanáig ötszáz önkéntes műveleti tartalékost hívtak be. Őket jellemzően tartalékos beosztásukba hívták be szolgálatra, azokat a feladatokat látják el, amelyekre korábban felkészítették őket - emelte ki a parancsnok.

Elmondta, hogy önkéntes tartalékosok is részt vehetnek a határ menti feladatokban. Ehhez nekik ugyanazt a felkészítést kell elvégezniük, mint a jelenleg is a határoknál szolgálatot teljesítő katonáknak. Ennek során többek között megtanulják, miként kell viselkedniük a külföldiekkel, milyen kézjeleket kell alkalmazniuk, és hogyan kell együttműködni a rendvédelmi szervekkel a határ biztosítása érdekében. MTI

(Fotók: Magyar Honvédség - Facebook)