Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.18

Sztrájkolnak a szlovén rendőrök

Felelőtlen és szégyenteljes a rendőrök és a rendőrségi dolgozók sztrájkja, a kormány pedig nem fog engedni a zsarolásnak - nyilatkozta a rendőrségi sztrájkkal kapcsolatban Miro Cerar szlovén kormányfő újságíróknak szerdán.
Szlovéniában kora reggel kezdett sztrájkot a szlovén rendőrség: harmincöt százalékos fizetésemelést, korszerűbb felszerelést és a rendőrség állományának bővítését követelve.

 

szloven-rohamrendorok.jpg

 

A szlovén miniszterelnök elítélte a szakszervezetek által kezdeményezett sztrájkot, noha - mint hozzátette -  folytatják a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.  
"Az, hogy rendőreink akkor lépnek sztrájkba, amikor Európában a biztonsági helyzet kiéleződött, amikor attól kell tartanunk, hogy északi szomszédaink lezárják a határt, amikor szembe kell néznünk a menekültáradattal, felelőtlenség, méltatlan és szégyenteljes dolog " - mondta, majd hozzátette: csalódott és elkeseredett, valamint nem fog engedni a zsarolásnak.
Cerar mindazonáltal kiemelte, hogy a kritika nem a rendőröknek szól, akik a terepen felelősséggel teljesítenek szolgálatot, hanem a szervezőknek.
A szlovén rendőrség úgynevezett "lassító sztrájkba" kezdett, amellyel mérsékelik a határellenőrzési folyamatokat, valamint a migránsok ellenőrzését. A szakszervezetek jelezték, hogy a sztrájk ideje alatt a rendőrök betartják a törvényeket, valamint vigyáznak a rendre és a békére. Ugyanakkor folytatják a sztrájkot mindaddig, amíg a kormánnyal nem fejezik be a tárgyalásokat és az nem teljesítik követeléseiket. MTI