Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.18

Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni

Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell "az áradatot" - mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára vasárnap tartott sajtótájékoztatóján.
Közölte: Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére.
"Nem tudjuk korlátlan számban fogadni a migránsokat, ha tudjuk, hogy nem képesek folytatni útjukat" - jelentette ki.

 

szlovenia-migransok-3.jpg

 

Az államtitkár úgy vélte: Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését. Ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni - szögezte le.
"Ha ennél többen jönnek, tíz nap alatt Szlovéniában 35 ezer migráns marad, amit nem engedhetünk meg" - tette hozzá.
Az államtitkár szerint a rendőrség nagyon jó munkát végzett. Szombaton és vasárnap a migránsokat az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba szállították, és a többségük már el is hagyta Szlovéniát - jelentette ki.
A legtöbb közülük szíriai, afgán és iráni állampolgár, és csak négyen kértek Szlovéniában menedékjogot - mondta.
Két nap alatt Szlovéniába 4000 migráns érkezett, délután a Zágrábhoz közeli Bregana határátkelőhelyre 300 menedékkérőt várnak, de a horvátok által bejelentett újabb 1800 főt, akik Tovarnikból vonattal elindultak Csáktornyára, már nem tudják fogadni - tette hozzá.
Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormány vasárnap délelőtt arról is döntött, megerősíti határőrizetét schengeni határán Horvátországgal és amennyiben szükséges, további intézkedéseket vezet be, amelyről nem akart bővebben beszélni.
Sefic szombaton még azt mondta: katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet. Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát-szlovén határra.
Az államtitkár elmondta: Ljubljana kitart amellett, hogy a migránsválságot Görögországban kell kezelni, ott előbb regisztrálni kell az embereket és csak azután lehet továbbengedni. A kormány továbbra is támogatja, hogy a szolidaritás elve szerint minden EU tagállam fogadjon be meghatározott számú menekültet - fűzte hozzá. MTI

(Fotó: emedjimurje.hr)