Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.20

Szlovénia külföldi rendőrök segítségét kéri schengeni határának védelmére

Ljubljana naponta fel fogja hívni az Európai Unió (EU) figyelmét az országban uralkodó állapotokra, és hajlandó külföldi rendőrök segítségét is elfogadni schengeni határának védelmére - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden újságíróknak.

Kijelentette: az országba érkező migránsok és menekültek áradatának feltartóztatása európai uniós szolidaritást követel.

 

szlovak-rendorok-magyarorszagon.jpg

(Magyar és Szlovákiából érkezett rendőrök a Készenléti Rendőrségen 2015. október 20-án. Az ötven szlovákiai rendőr a magyar-szerb határon segít magyar kollégáiknak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 


A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan Horvátország viselkedése, hogy ellenőrizetlenül küldi a migránsokat a szlovén határra. Cerar ezért felvetette annak lehetőségét, hogy más országoktól kér segítséget a szlovén-horvát határvédelem megerősítésére.
Szlovénia déli schengeni határának védelme garancia arra, hogy az unión belül nem lesz szükség megerősített határellenőrzésre - mondta.
Annak ellenére, hogy a kormány kijelentette, naponta mindössze 2500 migránst tud fogadni, hétfőn valamivel több mint 8 ezer, kedden délig pedig további 6 ezer migráns érkezett szlovén területre. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.
A szlovén kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében. A törvényhozás várhatóan a nap folyamán dönt az indítványról. (Kriják Krisztina - MTI)