Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.28

Szlovénia a horvát határ megerősítésére készül

Szlovénia a horvát határ megerősítésére készül, erre utal az STA szlovén hírügynökség szerda reggeli értesülése, amely szerint a nap folyamán összeül a szlovén nemzetvédelmi tanács, és olyan döntést hozhat, hogy több katonával vagy fizikai akadállyal erősítik meg az ország horvátországi határát.
A tanács ülését értesülések szerint Miro Cerar miniszterelnök hívta össze. A határ megerősítésével kapcsolatos tervekre azonban már kedden utalt Karl Erjavac külügyminiszter.

 

szlovenia-migransok.jpg

 

Kedd délután óta 3500 migránst szállítottak a horvát hatóságok vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikról közvetlenül a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára. Az új humanitárius folyosóról a két ország rendőri vezetője állapodott meg - írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán. Az első vonat kedden délután érkezett meg Tovarnikról 1100 menekülttel Dobovára, majd éjszaka újabb vonat futott be az állomásra, reggel pedig még kettő. A szlovén rendőrség megerősítette, hogy a kommunikáció a horvát kollégáikkal sokkal jobb, mint korábban volt és hogy az új rendszer egyeztetett és jól működik.
Eddig az volt a gyakorlat, hogy a migránsok kiszálltak a vonatból a harmicai-rigoncei határátkelő körzetében, a horvát oldalon, majd három kilométert gyalogoltak, hogy illegálisan a zöldhatáron keresztül lépjenek be Szlovéniába, ahonnét a szlovén lovasrendőrök kíséretében még négy órát meneteltek a brezicei és dobovai befogadóállomásokra.
Most a vonat egyenesen Dobovára viszi a migránsokat, ahol átszállítják őket egy szlovén vonatra, amellyel továbbutazhatnak egészen az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba. A szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.
A szlovén rendőrség azonban kizárja annak lehetőségét, hogy a migránsok ilyen módon való közvetlen szállítása az ország más vasútállomásira is kiterjedjen. Szlovénia ugyanis tart attól, hogy Ausztria korlátozásokat vezet be a migránsokkal szemben, és nem engedi be őket a jövőben területére - írta a lap.
A szlovén rendőrség legfrissebb adatai szerint az elmúlt tizenkét napban Szlovéniában 89 789 illegális bevándorlót regisztráltak, Ausztriába pedig eddig 63 715-en távoztak.
A brezicei befogadóállomáson szerdán reggel 2800-an, a dobovai régi és új táborokban pedig 4100-an tartózkodtak. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra. MTI

(Fénykép: Migránsokat kísérnek a helyi vasútállomásról a szlovén-osztrák határátkelőhelyre a szlovéniai Sentiljben 2015. október 25-én. MTI Fotó: Varga György)