Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.07

Obama: "Meg fogjuk semmisíteni az Iszlám Államot!"

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítését ígérte Barack Obama amerikai elnök vasárnap este a washingtoni Fehér Házból közvetített beszédében, és terrorcselekménynek minősítette a kaliforniai San Bernardinóban a múlt héten végrehajtott véres támadást.
"A terrorizmus fenyegetése valós, de le fogjuk győzni" - mondta.
"Felül fogunk kerekedni azáltal, hogy erősek és okosak, rugalmasak és kérlelhetetlenek leszünk" - tette hozzá.

 

iszlam-allam.jpg


Az elnök arra törekedett, hogy megnyugtassa az amerikaiakat a 14 halálos áldozatot követelő San Bernardinó-i terrortámadás után, amelynél súlyosabb a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat óta nem történt az országban. Beszédében felvázolta az Iszlám Állam megsemmisítésének taktikáját és az Egyesült Államokban "új fázisba fejlődött" terrorizmus elleni harc alapvetéseit, mondanivalója ugyanakkor nem tartalmazott gyökeresen új elemeket.
Barack Obama az Ovális Irodából sugárzott beszédében elmondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is le fog sújtani a terroristákra minden országban, ahol ez szükséges, egyúttal ismételten kizárta egy újabb, az Egyesült Államok által viselendő, kiterjedt szárazföldi háború lehetőségét.
A Fehér Ház a beszéd után közölte: Washingtonban azt mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.
Az elnök sürgette, hogy a kongresszus adjon új felhatalmazást az Iszlám Állam elleni hadviselésre Irakban és Szíriába.
Kilátásba helyezte több tízezer, az Iszlám Állam ellen az említett országokban harcoló fegyveres kiképzését, a terrorszervezet ellen összefogott koalíció kiszélesítését és a nemzetközi együttműködés fokozását. MTI