Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.28

Mostantól senki sem léphet be illegálisan az országba

Mostantól senki sem léphet be illegálisan Magyarországra, az illegális határátlépőket az egész országból a tranzitzónákba szállítják vissza - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Bakondi György hangsúlyozta: ezzel az intézkedéssel nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió (EU) határait is védik, a többi közt annak érdekében, hogy ne történhessenek az elmúlt időszakra jellemző terrorcselekmények Európában. Megjegyezte: jelenleg is több százezer ember tartózkodik illegálisan és azonosítatlanul az EU területén.

 

debrecen-menekultek-gyujtogatas-1.jpg

 

A keddtől érvénybe lépett jogszabály elemeit ismertetve a főtanácsadó elmondta: senki sem léphet be illegálisan Magyarországra, a rendelkezések szerint minden Szerbia felől érkező migránsnak a tranzitzónában kell megvárnia menedékkérelmének jogerős elbírálását, illetve nem csupán a határ 8 kilométeres körzetéből, hanem az egész országból a tranzitzónákba szállítják az illegális határátlépőket.


Ezzel egy időben azt a 67 migránst is a tranzitzónákba szállítják, aki jelenleg a három nyílt táborban tartózkodik, ezeket a táborokat pedig bezárják.
Ugyancsak a tranzitzónákban kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását a 14 és 18 év közötti fiataloknak is, a 14 évesnél fiatalabb, kísérő nélkül érkezők gyermekvédelmi intézetbe kerülnek.


Mindennek érdekében a tranzitzónákat kibővítették, Röszkénél és Tompánál 324 konténerben 100 ember számára nyílik elhelyezési lehetőség. Számukra biztosítják a lakhatást, az orvosi, szociális ellátást, napi háromszori étkezést és telekommunikációs eszközök használatát - sorolta Bakondi György.
A tranzitzóna Szerbia felé nyitott, ám aki Magyarország felé hagyja el, az szabálysértést követ el - fűzte hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.


Arról is szólt: számítottak arra, hogy támadások érik majd Magyarországot az intézkedés miatt, ám a kormányzat szerint a határok őrizete a belső biztonság kulcsa. Ugyanakkor arra is számítanak, hogy erősödni fog a külső határok védelmét támogató politika, illetve elhúzódik a menekültválság.
A főtanácsadó közölte, hogy a tervek szerint május végére készül el a második kerítés a déli határszakaszon. MTI (Fotó: MTI/Archív)