Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.22

Migránsok kitörtek a spielfeldi táborból

Lezárták a határt az osztrák hatóságok csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal torlaszolta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A helyszínre érkezett csütörtök délután az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldbe várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

 

migransok-ausztria-2.jpg


Sentilj és Spielfeld között két átkelő található, az egyik az autópályán, a másik pedig a Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban.
Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a táborból és sokan gyalog elindult a 67-es főúton Leibnitz felé.
Láthatóan egy idő után feladták a tábor "védelmét" a hatóságok és inkább a völgykatlanból kivezető utat torlaszolták el. Ennek az lett a következménye, hogy a migránsok a senki földjére, a szabad ég alá szorultak, miközben a menedéket nyújtó, több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrak üresen állnak.
Ez annál is inkább feszültséget okoz, mert - mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta - a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok.

 

migransok-ausztria.jpg


Az MTI legalább tíz busz érkezésének volt a tanúja, vagyis egy idő után teljesen telítetté válhat a sentilji tranzittábor.
Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy az osztrák oldalról telefonáltak a szlovén hatóságoknak, hogy éppen mennyi migránst tudnak fogadni. A szlovének pedig 50-100 tagú csoportokban gyalog küldték át az embereket, a mintegy 400 méterre található spielfeldi tranzittáborba.
A kitörést követően viszont az osztrák oldalon nem fogadnak újabb menekülteket, miközben egyre telítődik a szlovén tábor - látta a helyszínen az MTI tudósítója.
A Graz felé vezető autópályán található határponton egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat. MTI

(Fényképek: Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. MTI Fotó: Varga György)