Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.21

Migránsok gyújthattak fel 27 sátrat egy szlovén befogadóállomáson

Tűz ütött ki szerda délelőtt a horvát-szlovén határtól nem messze lévő szlovéniai, brezicai befogadóállomáson, ahol huszonhét sátor leégett. A tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat - közölte az Index.hr horvát hírportál.
Beszámolók szerint a migránsok maguk nyújtották fel a sátrakat, egyiket a másik után, de ezt a szlovén rendőrség nem erősítette meg.
A híradások szerint óriási volt a pánik és a kiabálás. A gyerekeket és a nőket az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba szállították, és folyamatosan ürítették  ki a tábort.

 

migransok-gyujtogatas-1.jpg

 

migransok-gyujtogatas-2.jpg

(Migránsok a horvát-szlovén határ közelében lévő szlovéniai, brezicei befogadóállomáson, ahol több mint húsz sátor leégett 2015. október 21-én. Helyszíni beszámolók szerint a migránsok maguk nyújtották fel a sátrakat, egyiket a másik után, de ezt a szlovén rendőrség nem erősítette meg. MTI Fotó: Tréba Ákos)


A négyszáz ember befogadására alkalmas sátortáborban 1750 ember volt, közülük sokan éjszaka érkeztek, és úgy gázoltak át a Sutla folyón. A hideg miatt a bevándorlók több tüzet is gyújtottak a tábor területén, hogy a lángok mellett felmelegedjenek.
Hétfő este ugyanebben a táborban nagyobb dulakodásra került sor, és paprika-sprayt is bevetett a szlovén rendőrség a migránsok ellen, akik botokkal és kövekkel támadtak egymásra - értesült a helyszínen az MTI tudósítója.
A tudósító ottjártakor sorban érkeztek a buszok, hogy átszállítsák a migránsokat a dobovai táborba. Utóbbiban rendkívül spártaiak a körülmények, a menekültek a gyárépület körül a szabad ég alatt, a földön fekve, ülve várják, hogy továbbutazhassanak. Az infrastruktúrát csupán néhány mobilvécé jelenti.
Egyébként mind a brezicei, mind a dobovai tábor körül hatalmas a rendőri készültség, illetve mindkét helyszínen sorban állnak a szlovén hadsereg páncélozott csapatszállító járművei.
A szlovén hatóságok egyébként a drávamagyaródi határátkelőhöz hasonlóan lezárták a Brezice melletti Rigonce határátkelőt. Az út közepét kordonokkal torlaszolták el és lovas rendőrök, illetve rohamrendőrök állnak készültségben a szlovén oldalon. MTI