Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.23

Migránsok ellen tüntettek Horvátországban

Mintegy százan tüntettek a kelet-horvátországi Bródban (Slavonski Brod) csütörtökön a város mellett épülő, téliesített tranzitközpont ellen - írta a Vecernji List horvát napilap internetes oldalán.

 

horvatorszag-migransok.jpg

 

A város központjában összegyűlt kisebb tömeg "Állítsuk meg a migránsokat Bródban", "Etetitek a migránsokat, miközben a szlavóniaiak éheznek", valamint "Ne felejtsük el Tomislav Salopeket" feliratú transzparensekkel vonult az utcára.

Utóbbi felirat arra a Tomislav Salopekre vonatkozik, akit az Iszlám Állam egyiptomi csoportja végzett ki még augusztusban. A horvát fiatalembert július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. A 31 éves, kétgyermekes szlavóniai férfi egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt.


Hrvoje Macan, a tüntetés egyik szervezője a sajtónak úgy nyilatkozott: ennek a helynek egyetemi városnak kellene lennie, nem pedig gyűjtőközpontnak. "A bródiaknak maguknak kell eldönteniük, mi történik a városukban" - mondták többen is a tüntetők közül.
"Nincs semmi kifogásunk a menekültek és rászorulók ellen, de nem hozhatnak a városunkba munka- és katonaképes migránsokat, amikor így is túl sok szegény él itt" - hangsúlyozták.


Bródban ötezer ember befogadására alkalmas, téliesített tranzitközpontot tervez létesíteni a horvát kormány az INA horvát olajipari vállalat egykori raktárépületében, az ipari zónában. A város lakói azt sérelmezik, hogy erről senki sem kérdezte meg őket.
A szeptember közepétől tartó, Horvátországot sújtó migrációs nyomás óta először rendeztek bevándorlóellenes megmozdulást. Kriják Krisztina - MTI

(Fénykép: Migránsok másznak át a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótábor kerítésén 2015. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán)