Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.13

Merkel nem fordítaná vissza az Ausztriából érkező menedékkérőket

Angela Merkel német kancellár támogatja a tranzitzónák kialakítását a határ térségében, de elutasítja azt a felvetést, hogy tagadják meg a belépést az Ausztriából érkező menedékkérőktől. A kancellár erről a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának keddi berlini ülésén beszélt résztvevők beszámolói szerint - írta a Spiegel Online hírportál.

 

angela-merkel.jpg

 

A frakcióülésen számos képviselő sürgette a határok alaposabb és keményebb védelmét.
Németország nem kapitulálhat, "nem lobogtathatjuk a fehér zászlót" - hangoztatta a CDU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Clemens Binninger. A frakcióvezetés becslése szerint a 310 fős képviselőcsoport nagyjából ötöde osztja ezt az álláspontot.

 

Többen azt mondták, hogy az Ausztriából érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Ez a nézet hosszabb ideje jelen van a konzervatívok körében, az így vélekedők arra hivatkoznak, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások alapján Németország nem illetékes az Ausztriából átkelő menedékkérők ügyében.

 

Angela Merkel határozottan elutasította a felvetést. A balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket - figyelmeztetett a kancellár.

 

Rámutatott, hogy ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie, holott az EU még csak most kezdett hozzá az útvonal megelőző szakaszán fekvő - EU-n kívüli -  országok, Szerbia és Macedónia stabilizálásához.

 

A menekültválság megoldásának lehetőségeit Németországon és Európán túl is kutatni kell, és a menedékkérők számának csökkentéséhez cselekedni kel az Európai Unió határain kívül is - hangsúlyozta Angela Merkel.

(Bálint Marcell - MTI, fotó: Wikipédia - Tobias Kock)