Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.19

Menekültválság: a szlovéneknek sem szóltak a horvátok

Szlovénia nem tartja korrektnek a horvát kormánynak a migrációs válság kezelésére tett lépését - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök szombaton a brezicai befogadóállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

 

letenye-hatar-menekultek-10.jpg

(Fotónk a letenyei határátkelőnél szeptember 19-én készült)

 

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy elvesztették az irányítást a dolgok felett, és tranzitfolyosót nyitnak a migránsok továbbhaladásának biztosítására Szlovénia és Magyarország felé - mondta a szlovén miniszterelnök, aki telefonon beszélt pénteken Milanoviccal.

Miro Cerar szerint ez nem volt korrekt lépés a horvát kormány részéről, amely nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.
Újságírói kérdésre, hogy a szlovén kormány megegyezett-e a horvátokkal valaha arról, hogy folyosót nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, a szlovén miniszterelnök azt mondta: soha nem beszéltek ilyenről.

Szlovénia közleményben cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint paprika sprayt fújtak volna a rendőrök a migránsokra. Egyetlen ember ellen vetett be ilyen eszközt egy rendőr a rigoncei határátkelőnél, aki egy nagyobb csoporttal együtt át akarta törni a rendőrségi kordont.

A csoport egyre agresszívebbé vált, és botokkal, valamint műanyag üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat. Egy tüntető agresszíven a földre lökött egy rendőrtisztet, aki önvédelemből használta a sprayt - áll a közleményben.
    
A legutóbbi adatok szerint Szlovéniába több mint 1500 illegális bevándorló érkezett, főleg Szíriából és Afganisztánból. MTI