Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.02

Majdnem száz kilométer hosszú kerítés épült a horvát-szlovén határon

Szlovénia három hét alatt majdnem száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán, noha korábbi bejelentések szerint csak 80 kilométernyi kerítést terveztek kiépíteni - közölte a Hina horvát hírügynökség szerdán.

 

szlovenia-hatarzar.jpg

 

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint tizenegy határ menti járás területén 96,5 kilométer kerítés épült, és folytatódnak a munkálatok. A technikai akadályokat olyan helyeken állította fel a hadsereg, amelyek kevésbé őrzöttek, továbbá a határfolyók partján.
A kerítés építéséről Miro Cerar baloldali kormánya november 9-én hozott döntést, amikor a Szlovéniába érkező migránsok száma még meghaladta a napi hatezret. Ez a szám az utolsó egy hétben kétezerre csökkent.
Az intézkedést a kabinet azzal magyarázta, hogy nem akarnak gyűjtőközponttá válni, amennyiben Ausztria, Németország és más nyugat-európai államok úgy döntenének, hogy nem fogadnak több migránst.
Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 283 749 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, csak novemberben 164 313-at. Vasárnap 2843, hétfőn 4274, kedden 1100 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 272 852 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.
A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta Horvátországban 461 807 ezer embert vettek nyilvántartásba. Kedd éjféltől szerda 9 óráig 943-en lépték át a szerb-horvát határt. MTI