Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.28

Majdnem 1000 eurót költöttek havonta egy menekültre Ausztriában. Eddig.

A menekülteknek folyósított szociális juttatások drasztikus csökkentését javasolja Felső-Ausztria  tartomány vezetése, ugyanezt fontolgatja Burgenland tartomány, valamint ezt szorgalmazza a  kisebbik kormánykoalíciós párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) is.

 

ausztria-menekultek.jpg

 

A tervezett intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy tovább csökkenjen az érkező menekültek száma. Az egész szociális rendszer megbillenhet, amennyiben egyre több ember csak a segélyekből él - hangzott el az osztrák közszolgálati televízió (ORF) műsorában.  
A felső-ausztriai javaslat szerint a jelenleg folyósított 914 euró helyett 320 euróra csökkentenék a juttatást. Ausztriában jelenleg a menekültkérelmet benyújtók szállást és havonta 40 euró költőpénzt kapnak. A szociális segélyre akkor lesznek jogosultak, amennyiben megkapják a menekültstátuszt.
A javaslat alapján amennyiben a menekült nem mutatna hajlandóságot az elhelyezkedésre illetve megtagadná a német nyelvi kurzusok és az értékrendszerről szóló tanfolyamok látogatását, úgy további 25 százalékkal csökkenne a juttatás összege.
A néppárti-szabadságpárti tartományi vezetés terve szerint a többgyermekes családok legfeljebb 1500 eurót kaphatnának havonta. Az intézkedés a segélyeket igénybe vevő osztrák családokra is vonatkozna.
A javaslatot "fontolóra veszi" Burgenland tartomány szociáldemokrata-néppárti vezetése is.
Az ország vezetése egyenlőre megosztott a kérdésben.
Reinhold Lopatka, az ÖVP frakcióvezetője az ORF-nek adott interjújában kifejtette: elsősorban az integrációt megtagadó menekültektől vonná meg a szociális juttatást. Amennyiben valaki nem akarja megtanulni a német nyelvet, úgy miért kellene támogatást kapnia az osztrák szociális ellátórendszertől? - tette fel a kérdést a néppárti politikus.
Alois Stöger szociális miniszter  kételyeit fogalmazta meg a javaslattal kapcsolatban.  A szociáldemokrata politikus szerint a juttatások csökkentése még nehezebbé tenné az integrációt.
A Caritas és az SOS Mitmensch segélyszervezetek illetékesei tiltakoznak a javaslat ellen, amely szerintük szegénységbe taszítaná az embereket. A Caritas felső-ausztriai szervezetének vezetője szerint a szociális kiadás csökkentéséről szóló érvelés azért nem helyes, mert a szociális segély Ausztria szociális kiadásainak csupán egy százalékát teszi ki.
Januárban Tirolban, február elején Vorarlberg tartományban és Burgenlandban is megkezdik azokat a demokráciaértékekről szóló tanfolyamokat, amelyen a menekültekstátusszal rendelkezőknek kötelező, a kérelmük elbírálására váróknak ajánlott részt venni. Burgenlandban tizenkét kurzus indul majd, a "tananyag" pedig a hétköznapi szituációkról, a viselkedésről és a szokásokról szól, összesen nyolc órában. MTI