Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.22

Magyarország nem támogatja, hogy a lezárt határokon át szállítsanak migránsokat

Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely arra irányul, hogy a lezárt határszakaszain keresztül szállítsanak migránsokat - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

letenye-hatarzar.jpg

 

A kormányszóvivő elmondta, a magyar, a horvát, az osztrák és a szlovén rendőri vezetők szerdai bécsi találkozójukon egyetértettek abban, hogy a migrációs áradat jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani.
Természetesen ehhez szükség van görög és török oldalról is fogadókészségre - tette hozzá.
Kifejtette: Magyarország az egyeztetés előkészítésekor is teljesen egyértelművé tette, semmilyen olyan javaslatot nem támogat, amely arra irányulna, hogy a déli területen lezárt határszakaszokon keresztül, illetve a schengeni határokon belül szállítási lehetőségeket biztosítson a migránsoknak. Ezzel a felvetéssel a rendőri vezetők már nem is foglalkoztak az egyeztetésen - jegyezte meg Kovács Zoltán.
Közölte, rendőri vezetők a regisztrációs pontokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy az Európai Unió irányába a hotspotoknak zártan kell működniük, azaz csak azok mehetnek tovább az unió irányába, akikről ott sikerült bebizonyítani, hogy valóban üldözöttek. A másik irányba a regisztrációs pontoknak nyitottnak kell maradniuk.
Kovács Zoltán kiemelte: Magyarország nem zárkózik el az együttműködés elől, és kész kivenni a részét a most már több százezer elutasított menedékkérő visszaszállításában is.
Közölte azt is, hogy az elmúlt időszakban Magyarország több mint 250 millió eurónyi összeget költött a határ megvédésére. MTI