Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.06

Jelentős erők a román határnál: ha kell épülhet a határzár

Szükség esetén a hármashatár és Mezőhegyes között épülhet meg a határzár a román-magyar határon - jelentette ki Lázár János csütörtökön Makón.
Valóban fennáll a veszélye annak, hogy megjelenhetnek migránsok a magyar-román határon - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője egy résztvevő kérdésére válaszolva az egyik helyi általános iskolában rendezett lakossági fórumon.

 

szlovenia-drotakadaly-3.jpg

 

A Magyar Honvédség jelentős erőket állomásoztat a hódmezővásárhelyi laktanyában, és oda érkeztek a munkájukat segítő cseh és szlovák egységek is. Amennyiben szükséges, rövid idő alatt képesek a határzár megépítésére az érintett szakaszon - hangsúlyozta a politikus mintegy kétszáz ember előtt. Hozzátette: a kormány meg fogja akadályozni, hogy illegális bevándorlók jöjjenek Makó térségébe.
A határzár megépítése és a határ megerősített őrzése a szerb-magyar és a horvát-magyar határszakaszon már bizonyított. Idén összesen mintegy 400 ezer bevándorló érkezett Magyarországra, a határzár elkészülte óta azonban gyakorlatilag nem jön senki - közölte Lázár János.
Az Európai Unióban vannak országok, melyek meghívót küldenek a bevándorlóknak. Magyarország azonban nem akar egyetlen bevándorlót sem befogadni - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
"Ha a bevándorlókra költjük pénzt, nem lesz béremelés" - mondta Lázár János, hozzátéve: nekünk magyaroknak a magyarokat kell támogatni, a magyar családokat, hogy gyereket vállalhassanak, az embereket, hogy megélhessenek, a vállalkozókat, hogy munkahelyeket teremtsenek.
A miniszter kifejtette, Magyarország számára a következő két év legjelentősebb ügyeinek egyike az energiaszolgáltatás lesz.
Újabb rezsicsökkentés előtt nyitja meg a lehetőséget, ha a gáz- és áramszolgáltatás állami kézbe kerül. Ma a lakosság által vásárolt gáz ára 5, az áram ára több mint 30 százalékkal magasabb, mint Németországban - tudatta a politikus.
Jövő ilyenkor már 3,5-4 millió embernek - köztük a makói polgároknak is - az állam szolgáltatja majd a gázt és az áramot - mondta Lázár János. MTI