Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.18

Horvátország az Európai Bizottsághoz fordult a szlovén drótkerítés miatt

Vesna Pusic horvát külügyminiszter Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) első alelnökének eljutatott levelében azt kéri, hogy az EB indítson eljárást a szlovén pengés drótkerítés eltávolítása érdekében, amely Zágráb álláspontja szerint ellentétben áll az uniós környezetvédelmi jogszabállyal - közölte a horvát sajtó csütörtökön.

 

szloven-rohamrendorok.jpg

 

A horvát-szlovén határszakaszon felállított pengés drótból készített kerítés veszélyezteti a vadon élő állatok migrációs útvonalát, továbbá a természetes környezet, valamint a flóra és fauna életterének megőrzését Európa egyik védett természeti területén - áll a levélben.
A külügyi tárca vezetője szerint a pengés drót nemcsak a védett állatfajokra nézve veszélyes, hanem a helyi lakosok jószomszédi kapcsolatainak, a gazdaságnak és az idegenforgalomnak is árt.
Pusic abban bízik, hogy Szlovénia a külföldről és belföldről érkező számos kritika után, az európai és a jószomszédi viszony szellemében, leállítja a kerítésépítést Horvátországgal közös határán, és eltávolítja a már telepített drótakadályt.
A külügyminiszter arról is tájékoztatta Timmermanst, hogy Mihael Zmajlovic horvát környezetvédelmi miniszter, szintén levélben, Karmenu Velli környezetvédelmi EU-biztoshoz fordult segítségért.
Zmajlovic aggodalmát fejezte ki, amiért Szlovénia megsérti az uniós előírásokat, és arra kéri a biztost, vizsgálják meg a horvát-szlovén zöldhatáron emelt pengés drótkerítés jogszerűségét és indokoltságát.
Szlovénia 140 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített Horvátországgal közös határán. Zágráb eddig öt tiltakozó jegyzéket küldött Ljubljanának, amiért a kerítés horvát területre is átnyúlik. MTI