Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.11

Horvát-szlovén rendőri attak a szlovén drótkerítésnél

Horvátország szerdán délután különleges rendőri egységeket küldött a harmicai horvát-szlovén határátkelőhöz, mert szerintük Szlovénia horvát területre építette fel a határzár egy szakaszát - jelentette az N1 horvát kereskedelmi csatorna.

 

szlovenia-hatarzar.jpg

(Szlovén katonák pengésdrótból építenek kerítést a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred) 2015. november 11-én. A kerítést az illegális bevándorlók ellenőrizetlen belépésének megakadályozására szánják. MTI Fotó: Varga György)

 

Öt kisbusszal érkeztek a határhoz a horvát különleges rendőri alakulat tagjai, akik újságírók szerint azzal a szándékkal jöttek, hogy lebontsák a Rigonce közelében fekvő átkelőnél felhúzott szlovén drótkerítést. Ugyanakkor Szlovénia is rendőröket vezényelt ki ugyanarra a határszakaszra, ők viszont azonnal eltávolították a helyszínről az újságírókat. Szemtanúk szerint nagyon feszült volt a hangulat.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak később úgy nyilatkozott: csak figyelmeztetni akarták a szlovén hatóságokat, hogy horvát területen húzták fel a határzárat, és le kell bontaniuk azt.
"Amennyiben nem teszik meg, tiltakozó jegyzéket küldünk a szlovén kormánynak, és magunk távolítjuk el a kerítést" - szögezte le a tárcavezet. MTI