Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.05

Horvát belügyminiszter: továbbra is működik a folyosó Magyarország felé

A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter hétfőn újságíróknak nyilatkozva Opatovacon.

 

letenye-hatar-menekultek-11.jpg

 

Ranko Ostojic a hét végén többször is elmondta: amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat területére, Szlovénia felé irányítják őket.
Erről "operatív szinten" már megállapodás született a szlovénekkel - mondta. A horvát média a hét végén arról számolt be, hogy Magyarország vasárnap lezárja Horvátországgal közös határát, és erre az esetre több forgatókönyvet is felvázoltak.

 

Újságírói kérdésre, hogy azok az illegális bevándorlók, akik átlépik a szerb-horvát határt, átesnek-e valamilyen biztonsági ellenőrzésen, Ostojic azt válaszolta: a határátlépéskor és az ideiglenes befogadóállomáson is vizsgálják a migránsokat.

 

"Lehet köztük potenciális terrorista, az viszont, hogy valamit hozna magával, és ezt bevinné a tábor területére, teljesen kizárt" - hangsúlyozta.

 

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 115 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - vasárnap 5065 migráns érkezett, akiket rövid időn beül vonattal és buszokkal elszállítottak a magyar határra. Vasárnap éjféltől hétfő reggel 9 óráig 2466 migráns lépte át a szerb-horvát határt, 10 órakor az opatovaci sátortáborban már csak mindössze 300 fő tartózkodott. MTI