Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.14

Határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában

A menekültügyi helyzet miatt ismét határ menti szolgálatra képeznek ki rendőröket Ausztriában - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) vasárnap.
A képzés január elején kezdődik és az előírt 24 hónap helyett csupán fél éven át tart. A karintiai Krumpendorfban lévő kaszárnyában folyó oktatáson 23-an vesznek részt. A gyorsított kurzus alatt a legszükségesebb bevetési gyakorlatokat, fegyverhasználatot, taktikai lépéseket valamint az ehhez kapcsolódó jogi hátteret ismerhetik meg. A rendőrök a tanfolyam elvégzése után azonnal, tehát már július elsejétől szolgálatba helyezhetők lesznek.

 

ausztria-migransok.jpg


Az indoklás szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a határ menti feladatok ellátásához nagyobb erőforrásra van szükség.
Ausztria 1997-ben csatlakozott a schengeni övezethez. Azóta, hogy a 2004. májusi uniós bővítés során többek között Magyarország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia is belépett az EU-ba, az osztrák határőrség nem teljesített szolgálatot az ezen országokkal közös határszakaszokon. 2011 végéig néhány határrendészeti felügyelet még végezte működését, azonban a belügyminisztérium azóta beszüntette ezen egységek tevékenységét.
Az osztrák rendőrséget a menekülthelyzet új kihívások elé állította. Szeptember közepétől az osztrák kormány ideiglenesen bevezette a határellenőrzést több szakaszon. A szeptember 16. óta érvényben lévő határellenőrzést a tárca már többször, legutóbb november 4-én meghosszabbította.
A minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a menekültcsoportok sorozatos érkezése miatt a határátkelők biztonsága ellenőrzés hiányában nem garantálható. A tárca szerint a határellenőrzés nélkül az osztrák hatóságok nem tudnának pontos információt szerezni a beutazók ezreinek személyazonosságáról, ezért a belső biztonságot sem tudnák szavatolni.
Jövő héttől paprikaspray-vel és egyéb, önvédelemhez szükséges felszerelésekkel látják el a határ mentén szolgálatot teljesítő katonákat - közölte az osztrák védelmi minisztérium vasárnap. A katonák körében ugyanis nagy volt az elégedetlenség, hogy felszerelésük nem biztosítja személyes védelmüket egy-egy bevetés során.
A hadsereg egyik századparancsnokának beszámolója szerint a menekültek közötti esetleges összetűzésekbe a katonák védőeszközök nélkül avatkoztak be. A védelmi minisztérium közlése szerint a hadsereg rendelkezik védőfelszereléssel, azonban ezek használatáról a fegyveres erők parancsnoksága dönt. MTI