Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.26

Felszedték a drótakadályt a magyar-szlovén határon

Felszedték a kísérleti drótakadályt a magyar-szlovén határon pénteken délután - közölte a Belügyminisztérium pénteken késő este, hangsúlyozva, hogy a drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként került sor.

 

szlovenia-drotakadaly-1.jpg

 

A közlemény szerint az esetleges félreértések elkerülése érdekében Pintér Sándor belügyminiszter szombaton délelőtt határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét. A két ország rendőri vezetője a jövőben tájékoztatja egymást a magyar-szlovén határszakaszon és a határ közelében folyó tevékenységről.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt Bécsben már jelezte, hogy a magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni.
A kormányfő az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy "kitakarítsák" a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

 

szlovenia-drotakadaly-2.jpg

 

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet "eltakarítani" egy napon belül - közölte Orbán Viktor.

Szlovénia elégedett Magyarország döntésével, hogy lebontja a szlovén-magyar határszakaszra kihelyezett drótkerítést, amelyet még csütörtökön kezdett el építeni - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken a szlovén közszolgálati televízióban (RTV). MTI