Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.14

Fegyveres katonai rendészek járőröznek Budapest kiemelt pontjain

Szervezett formában gondoskodik a Magyarországon lévő külföldi katonák fokozott védelméről a Magyar Honvédség - közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke szombaton az MTI-vel. A péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

 

katonai-rendesz.jpg

 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a pénteki franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnökének vezetésével Magyarországon összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport. A megerősített biztonsági intézkedések nyomán a Magyar Honvédség is megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.
A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek.

Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat - emelte ki a HM.
Benkő Tibor vezérezredes felidézte: jelenleg mintegy negyven cseh és szlovák katona tartózkodik Magyarországon, ők az illegális migrációs helyzettel összefüggésben, a V4-es együttműködés keretében elrendelt Balaton 2015 elnevezésű nemzetközi közös kiképzésen vesznek részt. Laktanyákban vannak elhelyezve. Ezek őrzés-védelmét egyébként is megerősítették, továbbá arra törekszenek, hogy mivel hétvége van, az esetleges szabadidős tevékenységük során kerüljék el a tömegrendezvényeket, az olyan helyszíneket, ahol tömegek lehetnek, hogy minél inkább csökkentsék az esetleges veszély mértékét.

 

katonai-rendesz.jpg


A Magyar Honvédség fokozta továbbá a biztonsági intézkedéseket a határok mentén és a missziókban lévő katonáknál is. Ezzel együtt a katonák feladatellátása nem változik, továbbra is az eddigiek szerint végzik munkájukat.
A vezérezredes kitért arra is, hogy jelenleg nincs arra utaló konkrét jel, hogy az Európát sújtó tömeges migrációs hullám és a párizsi terrorcselekmények között összefüggés van. Ugyanakkor a vezérkari főnök szerint tény az, hogy naponta több ezer ember lép be ellenőrizetlenül, kontroll nélkül Európába, ami magában rejti annak veszélyét, hogy köztük ilyen cselekedetekre specializálódott - Európa és Magyarország biztonságát veszélyeztető - emberek is lehetnek. MTI (Fotók: Magyar Honvédség - Facebook)

További friss hírek:

- Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő
- További merényletekre kell készülni Európában
- Nógrádi György: a franciák óriásit hibáztak és ezért halt meg százvalahány ember