Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.05

Európa védtelen az emberáradattal szemben

Európa védtelen a közel-keleti és az észak-afrikai emberáradattal szemben, miközben a NATO révén részese a világ egyik legerősebb hadseregének - mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
A szakértő szerint fokozza a problémát, hogy Törökország iszlám országként nem tagja ugyan az Európai Uniónak, viszont a második legnagyobb NATO-hadsereggel rendelkezik, és ha egy iszlám országot ilyen tömeggel integrálnak uniós szinten Európában, az megint komoly kihívást jelent majd.

 

ausztria-migransok.jpg

(llegális bevándorlók várakoznak kordonok között az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán 2015. november 4-én. MTI Fotó: Varga György)


Angela Merkel német kancellár tisztában van azzal, hogy ha Németország lezárja a határait a menekültek elől, akkor a Balkánon háború lesz - mondta Földi László, hozzátéve, szerinte a kancellár pontosan tudja, hogy "már háború van, csak még a fegyverek az asztal alatt vannak". Európában azt kellene megoldani, hogy a fegyverek az asztal alatt maradjanak - mondta.
A szakértő szerint a NATO-nak már nem Európa határainál, hanem Afrika partjainál kellene megállítania a bevándorlási folyamatot, de az Egyesült Államok ebben még nem érdekelt.
Ha továbbra is ellenőrizetlenül árad a tömeg a kontinensre, az Európa halálát fogja jelenteni - vélte. Hozzátette: ha az európai országok nem tudnak közös politikát kialakítani, akkor kerítéseket fognak építeni, és az unió felbomlik, hiszen nem lesz esélye egy közös védekezésnek.
Földi László szerint már nem az unió védelme, hanem Európa védelme a lényeg, amelybe a Balkán országai is beletartoznak. MTI