Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.18

Erőszakos támadás esetén a garantált a határ biztonsága

Szombat este az M1 aktuális csatornán a letenyei határról élőben kapcsolták Kovács Zoltán kormányszóvivőt és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadót. Ez utóbbi egy új újságírói kérdésre a következőt válaszolta.

 

letenye-magyar-horvat-hatarzar-3.jpg

(Készenléti rendőrök a régi letenyei határátkelőn)

 

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról, hogy a szlovén határ élőerős védelmében számíthat-e Magyarország a szlovének együttműködésére, azt mondta: rendszeresen egyeztetnek a szlovén féllel, ez szombaton is megtörtént, a Zala megyei rendőrfőkapitány egyeztetett a határon kollégájával.
A magyar fél jelezte, készek a közös járőrözésre is, de erre eddig nem volt szükség. A főtanácsadó tájékoztatása szerint (szombat estig) sem a beremendi, sem a letenyei, sem a röszkei tranzitzónában nem nyújtottak be menekültkérelmet az elmúlt 24 órában. Ugyanakkor erre minden személyi, tárgyi feltétel adott - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy milyen egységek vesznek részt a horvát-magyar határ védelmében, Bakondi György közölte: éjfél óta ismételt átcsoportosításokra nem volt szükség, a határzár bevezetése előtt a szükséges erők megérkeztek a térségbe.
Arra a felvetésre, hogy fel vannak-e készülve arra, ha Szlovénia is határzárat vezetne be, így Horvátországban feltorlódnának a migránsok, és erőszakos támadás következne be, azt mondta: nagyon szeretnék, ha ez nem történne meg, de ha mégis, akkor a magyar rendőrség a törvényes eszközökkel garantálni fogja az államhatár őrizetét, a polgárok élet- és vagyonbiztonságát. Hozzátette: a horvát-magyar szakaszon szükség esetén valamennyi közúti és vasúti határátkelőhelyen képesek a határ zárására. Mindenütt a helyszínen vannak a speciális fémkapuk, és néhány perc alatt telepíthetők - mondta. MTI