Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.08

Először épül kerítés két shengeni ország között

Megkezdődött a kerítés építése az osztrák-szlovén határon fekvő spielfeldi átkelőnél hétfő délután, a tervek szerint az építkezést karácsonyig befejezik.
A munkálatokat egy tiroli építési vállalkozás végzi és csaknem negyven, a karintiai Villachból érkező katona  közreműködik.  A cölöpök beverését már elkezdték, nemsokára több tekercsnyi dróthálót is felállítanak majd.

 

osztrak-szloven-kerites.jpg

 

Hétfő délután több markológép is dolgozott már a környéken, a vasúti sínekhez közel, a gyűjtőhely nyugati oldalán. Betonmunkálatokat nem végeznek, így amennyiben a kerítésre már nem lesz szükség, egyszerűen el tudják majd távolítani a cölöpöket.
A november közepén bejelentett tervek szerint Ausztria  mintegy 4 kilométeres kerítést épít a stájerországi Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladása érdekében. A helyenként négy vagy 2,5 méter magas kerítés a spielfeldi határátkelőt keletre 200 méteren át egészen az A9-es autópályáig, az átkelőtől nyugatra pedig 3,5 kilométer hosszan a grassnitzbergi határátkelőig fog húzódni. Egyes médiaértesülések szerint a kerítés pár száz méterrel hosszabb, akár 4,2 kilométeres is lehet - erről a belügyminisztérium dönt majd.
Az átkelőhöz terelőközpontot is építenek. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.
Az osztrák kormány becslése szerint a kerítés 1,2 és két millió euró közötti összegbe kerülhet. MTI