Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.22

Egy hét alatt százkilencvenhat ítélet született határzár tiltott átlépése miatt

Százkilencvenhat ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

 

hatarzar-deli-hatar.jpg

(Egy rendőr katonákkal járőrözik a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Ásotthalom és a szerbiai Hajdújárás térségében 2016. február 22-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd.)

 

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság öt vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, a kiutasítás mellett, 135 vádlottat egy évre, ötvenhármat két évre, egyet három évre kiutasított Magyarország területéről.
Egy vádlottat határzár megrongálásának bűntette miatt sújtott felfüggesztett szabadságvesztéssel a bíróság.
A vádlottak - akik többsége marokkói, algériai, pakisztáni, iráni vagy koszovói állampolgárságúnak vallotta magát - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok - egy ügy kivételével, amelyben az ügyész súlyosításáért fellebbezett - jogerőre emelkedtek. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.
A szóvivő kitért arra, hogy az elmúlt héten a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 17 menekültügyi kérelemmel kapcsolatos beadvány érkezett. A folyamatban lévő ügyek közül kilenc hatályon kívül helyezéssel, míg egy-egy megszüntetéssel, illetve elutasítással fejeződött be. MTI