Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.29

Ausztria nem zárkózik be, csak technikai zárazik

Igaza van a német kancellárnak abban, hogy nincs értelme kerítést húzni a nemzetállamok köré, Ausztriának nem is a bezárkózás a célja a szlovén határon tervezett "technikai zárral", hanem a belépés rendezett, ellenőrzött mederbe terelése és a közbiztonság erősítése - mondta az osztrák belügyminiszter egy szerdai interjúban, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap online kiadásában jelent meg.

 

ausztria-migransok.jpg

(Migránsok a szlovén-osztrák határnál. Fotó: MTI - Varga György)

 

Johanna Mikl-Leitner elmondta, hogy az osztrák kormány szerdai ülésén hozott döntés értelmében egy szakértői csoport megvizsgálja a technikai lehetőségeket. Ez a munka nagyjából tíz napig tart. A tervezéshez már hozzákezdtek. Az elképzelés szerint a határátkelők két oldalán néhány kilométer hosszan telepítenek műszaki zárat, amely "természetesen" kerítésből, de nem csak abból áll majd.
Az átkelőknél "masszív és stabil" szerkezeteket telepítenek, amelyek "tartósan csatornázni tudják a menekültek rohamát". Erre azért van szükség, mert gyakran előfordul tülekedés a tömegben, amelyben asszonyok és gyerekek is vannak - mondta az osztrák belügyminiszter.
A tervekről tájékoztatták a szlovén rendőrséget, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker irodáját és Dimitrisz Avramopuloszt, a bizottság migrációs ügyekért felelős tagját.
A technikai zárnak "nincs alternatívája", hiszen rendezett mederbe kell terelni a folyamatot, amikor egyszerre 10-12 ezer ember akar átkelni a határon, és erről nem lehet máshogy gondoskodni - mondta Johanna Mikl-Leitner. Hozzátette, hogy a megoldás a menekültek biztonságát is szolgálja.
A konzervatív ÖVP politikusa hangsúlyozta, hogy a menekültválságot csak uniós szinten lehet hatékonyan kezelni. A szlovéniai, ausztriai és a németországi helyzet is azt "bizonyítja, hogy a lehető leggyorsabban fel kell építeni az Európa-erődöt".
Az uniós külső határ "korlátozó jellegű ellenőrzésére" van szükség, "különben nem leszünk úrrá a helyzeten" - mondta az osztrák belügyminiszter. MTI