Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.05

A magyar mélységi határőrizetet bírálja az ENSZ

A kedden életbe lépett mélységi határőrizetre vonatkozó magyar szabályozás miatt aggodalmát fejezte ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.
Több más ország mellett  Magyarországgal is foglalkozott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) honlapján kedden közzétett  állásfoglalás.
"Aggódunk a július 5-én életbe lépett törvény miatt, amely lehetővé teszi, hogy a magyar rendőrség a határ menti tranzitzónákba kísérje azokat az irreguláris migránsokat, akiket a szerb határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfog" - írta Rupert Colville, a szervezet szóvivője.

 

migransok-szerb-magyar-hatar-2016.jpg

(Migránsok várakoznak a szerb-magyar határ szerbiai oldalán (Fotó: MTI/Molnár Eduárd)


Az OHCHR szerint "a jogszabály nyelvezete túl sok teret hagy az értelmezésnek", amelynek következtében az állami erőszakszervezetek figyelmen kívül hagyhatják a migránsok emberi jogait, illetve a mindenféle jogi eljárást nélkülöző, erőszakos kitoloncolásukkal megsérthetik a vonatkozó nemzetközi jogot. A jordániai Zeid Raad al-Husszein által vezetett főbiztosság úgy véli, hogy az új "intézkedés csak rontja majd a határon uralkodó kétségbeejtő és embertelen viszonyokat".
Az OHCHR közvetve bírálta Balogh János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes kijelentését, amelyek szerint a magyar rendőrségnek hasonló a célja, mint az ország focicsapatának a 2016-os Európa-bajnokságon: azaz "minél messzebb tartani az ellenfelet a saját kapunktól". MTI