Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.17

A horvátok szerint bárhol lecsaphatnak a terroristák, de náluk biztosan nem

A bűnözőket meg kell különböztetni azoktól, akik a háború és a terror elől menekülnek, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a balkáni útvonalon Nyugat-Európába igyekvő migránsok között potenciális terroristák is lehetnek - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az N1 hírcsatornának adott interjújában hétfőn.
Közölte, hogy bármelyik ország a támadások célpontjává válhat, ezért Horvátország is magasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezetett be.

 

illegalis-bevandorlas.jpg

(Migránsok kordonok között haladnak a Szlovénia felől érkező migránsok fogadására kialakított tranzitállomáson az ausztriai Kufsteinben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Bugány János)


"Zágráb nemcsak ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, hanem garantálni is tudja, hogy nem történik terrortámadás" - tette hozzá.
A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 400 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre.
A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Vasárnap éjféltől hétfő 9 óráig több mint 2000 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A téliesített bródi tranzitközpontban kezdettől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a péntek éjszakai párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb fokozatú intézkedéseket vezettek be.
A szlovén közszolgálati televízió hétfőn azt jelentette, hogy a két ország határán tervezett, nyolcvan kilométer hosszú drótkerítésből már húsz kilométer elkészült.
Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a balkáni útvonalon érintett országokkal való együttműködést illetően "optimista, de nem naiv".
"Remélem, hogy a kormányalakítás után megváltozik Horvátország hozzáállása, attól függetlenül, ki kerül hatalomra" - mondta, majd hozzátette: Szlovénia még október közepén közölte Zágrábbal, hogy nem tud korlátlan számú menekültet fogadni, de ezt a horvátok nem vették figyelembe. Sefic ezért attól tart, hogy megismétlődhet a korábbi gyakorlat, miszerint a horvát hatóságok nemcsak megbeszélt áteresztési pontokra szállítják a migránsokat, hanem ellenőrizetlenül szórják szét őket a schengeni határ mentén.