Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.07

A befogadótábor bezárásáért tüntettek Körmenden

Az ideiglenes befogadótábor azonnali bezárását, a migránsok távozását követelték péntek este Körmenden, a Jobbik által két helyszínre meghirdetett, tiltakozó sétával egybekötött demonstráción, amelyen kétszáz-kétszázötvenenen vettek részt.
A demonstráció a városháza előtt kezdődött, ahol Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő leszögezte: pártja álláspontja egyértelmű, nem akarnak bevándorlókat látni Körmenden, ezért azt követelik, hogy haladéktalanul zárják be a menekülttábort.

 

kormend-befogadotabor.jpg


Emlékeztetett, a város vezetői azt ígérték, hogy nem érkeznek majd újból bevándorlók Körmendre, de ez nem így történt. Feltevése szerint nem volt véletlen, hogy januárban a fideszes többségű testület leszavazta Auer Miklós önkormányzati képviselőjük javaslatát, amely azt szerette volna határozatba foglaltatni, hogy a jövőben ne létesülhessen menekülttábor a városban.
Bana Tibor hangsúlyozta: már eddig is voltak kisebb incidensek a migránsokkal, és tartanak attól, hogy ha nagyobb számban érkeznek a városba, akkor sokkal rosszabb lesz a helyzet.
"Felszólítjuk a város kormánypárti vezetését és V. Németh Zsoltot, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is, hogy tegyenek hathatós lépéseket a tábor mielőbbi bezárása érdekében" - fogalmazott Bana Tibor.
A demonstrálók ezután rendőri biztosítás mellett a Rendészeti Szakközépiskolához vonultak. Útközben többször is azt skandálták: "Zárják be, zárják be!", "Nem kell a tábor!". A menet élén vonulók nemzeti színű zászlót lobogtattak és egy transzparenst is vittek, amelyen szintén a Zárják be a tábort! - felirat volt olvasható.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országos alelnöke a befogadótábor egyik oldalsó kerítésénél összegyűlt tömegnek azt mondta: a mostani demonstráció egy békés figyelmeztetés, de senki ne gondolja, hogy a magyarok nem fogják megvédeni az országukat, a családjukat, a vagyonukat, a "saját territóriumukat".
Az ellenzéki politikus a határőrség felállítását és a határok akár hermetikus lezárását követelte, egyértelművé téve, Magyarországra nem lehet rákényszeríteni, hogy "hívatlan idegeneket és jöttmenteket" fogadjon be.
 "Most, amikor arról van szó, hogy fejpénzt kell fizetni minden be nem fogadott idegen után, amikor ez az összeg akár száz milliárdokat is felemészthet, Navracsics Tibor Brüsszelben nem emel kifogást ez ellen, Orbán Viktor és pártja pedig itthon tiltakozik ellene" - mondta.
A hallgatóság többször is hangosan helyeselt, "Ria, ria Hungária", "Mi vagyunk itthon" bekiabálások hangzottak, de a legnagyobb tetszést az aratta, amikor az egyik bekiabáló azt ajánlotta, a migránsokat telepítsék át Felcsútra.
A demonstráció rendzavarás nélkül ért véget, a jelenlévők között egy petíciós ívet adtak körbe, amelyen az ideiglenes befogadótábor azonnali bezárását követelték. MTI
(Fotó MTI/Varga György)