Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.17

1800 migránst hordtak Csáktornyáról Szlovéniába a horvátok

A horvát hatóságok szombaton 1800 migránst szállítottak a horvát-szlovén határra, autóbuszokkal és vonattal szombaton késő délután a csáktornyai vasútállomásról - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

 

szlovenia-migransok.jpg

(Horvátországon át érkezett, Ausztrián át Németországba tartó illegális bevándorlók buszra várnak a magyar-szlovén határnál, a szlovéniai Hosszúfaluban 2015. október 17-én. Éjféltől Magyarország lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa. MTI Fotó: Mohai Balázs)

 

Három különböző határátkelőre vitték az embereket, annak érdekében, hogy a szlovén hatóságok képesek legyenek fogadni a migránsokat.
Mint azt Matia Kosovec, a Csáktornya megyei önkormányzat vezetője a helyszínen újságíróknak elmondta: az akciót egyeztették a szlovén hatóságokkal.
Ennek megfelelően a szerb-horvát határról Tovarnikból induló vonat utasai közül 12 autóbusszal szállítottak 300-300 embert - a tervek szerint - a muraszerdahelyi, illetve a macelji határátkelőkre, 1200 migránst pedig vonattal Drávamagyaródra vittek.
Mivel a menekülthelyzet miatt a vasúti közlekedés szünetel Horvátország és Szlovénia között, ezért a migránsok csak a határ átlépése után folytathatják az útjukat.
A horvát rendőrök mellett a vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői is segítették a migránsok átszállítását a buszokra a pályaudvaron, illetve megjelentek az Ökomenikus Segélyszervezet aktivistái is.

Újabb migránsok érkeztek Szlovéniába

Megérkezett a migránsok egy 300 fős csoportja szombaton este Szlovéniába a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelő szlovén oldalára.
A migránsokat előzőleg Tovarnikból, a szerb-horvát határról vonattal vitték Csáktornyára, ahol átszállították őket a Szlovénia felé tartó buszokra.
A hat buszból álló konvoj egészen a határátkelő szlovén oldaláig, vagyis Szlovénia területére szállította a migránsokat. Ez azt jelenti, hogy nem kellett átgyalogolniuk a két országot elválasztó Mura folyó hídján.
A szlovén oldalon egy tábori ágyakkal, tábori székekkel és asztalokkal felszerelt sátorral várták a migránsokat. A helyszíni információk szerint a sátorban elvégzik a regisztrációjukat, vagyis ujjlenyomatot is vesznek tőlük. A migránsok között sokan családosok, számos gyerek van közöttük - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Szombat délután a horvát hatóságok 1800 migránst szállítottak a horvát-szlovén határra, autóbuszokkal és vonattal a csáktornyai vasútállomásról. Három különböző határátkelőre vitték az embereket, annak érdekében, hogy a szlovén hatóságok képesek legyenek fogadni a migránsokat. MTI