Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.12.16

Megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a városi kirendeltségeknél nem lesz nagy változás

Döntött a kormány a munkaerő-piaci intézményrendszer átalakításáról, melynek részeként a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) feladatköreit 2015. január 1-jétől részben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), részben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal veszi át - közölte a minisztérium kedden az MTI-vel.

 

letenye-munkaugyi-kirendeltseg.jpg


A közlemény szerint a lépést elsősorban az indokolta, hogy a Munkaügyi Hivatal a korábbi struktúrában nem képezett hidat a munkáltatók és az álláskeresők között.
A tájékoztatás szerint az intézményrendszer átalakítása növelni fogja a munkaerő-piaci folyamatok hatékonyságát, mely a munkanélküliség tartósan alacsony szinten tartását is nagyban segíti.
A minisztérium közleményében kifejtette, hogy a következő négy év során a foglalkoztatáspolitika célja - a közfoglalkoztatás célzottabbá tétele mellett - a gazdaság munkaerő-igényének növelése, a munkaerő-kínálat minőségének fejlesztése és a hatékony munkaerő-közvetítés lesz. Ehhez egy új, a szolgáltatói szerepre fókuszáló, a vállalkozásokat és a versenyszférában alkalmazható munkaerőt is hatékonyabban elérni képes intézményi struktúra szükséges.
Az NMH megszűnésével a foglalkozás-egészségügyi, illetve a munkahigiénés szakterületet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal veszi át, míg a munkavédelmi- és foglalkoztatási szakterület az NGM apparátusában kap helyet. A képzési terület a szaktárca új háttérintézményéhez, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz kerül.

A munkaerő-közvetítéssel összefüggő jogköröket továbbra is a megyei munkaügyi központok és járási kirendeltségek gyakorolják, míg a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó feladatokat már korábban a Belügyminisztérium vette át - olvasható a közleményben.