Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.26

Megkezdődött a Müller Drogéria letenyei logisztikai központjának építése

“Letenye, 2011. november 26., szombat (MTI) – Tereprendezéssel és földmunkákkal elkezdődött a Müller Drogéria három országot kiszolgáló nemzetközi logisztikai központjának építése Letenyén, az országhatár mellett.


Halmi Béla polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére elmondta: a kiviteli tervek elkészülte után megtörtént a hatósági engedélyeztetés, ennek lezárultával indult el a kereskedelmi cég építkezése. A városvezető információja szerint a német üzletlánc által megvásárolt 6 hektáros terület felét építhetik be, és a jövő év karácsonyi szezonja előtt már Letenyéről tervezik kiszolgálni magyarországi, szlovéniai és horvátországi üzleteiket.
A közvetlenül a határátkelő melletti területet túlnyomó részt magántulajdonosoktól vette meg a cég, az önkormányzattól mindössze egy kisebb parcellát vásárolt. Az érintett külterületet a város két évvel ezelőtt minősítette át ipari övezetté – idézte fel Halmi Béla.


A letenyei polgármester áprilisban számolt be az MTI-nek arról, hogy a Müller Drogéria Magyarország Bt. az M7-es autópálya és az M70-es autóút elágazójánál, a magyar-horvát határnál építi meg magyarországi, horvátországi és szlovéniai üzleteit ellátó logisztikai központját. A kereskedelmi lánc Biatorbágyról áttelepülő új elosztóbázisa várhatóan 150 embert foglalkoztat majd.


A beruházás több szempontból is kiemelkedő jelentőségű a térség számára. Ez lesz Zala megyében az első olyan nagyobb logisztikai építkezés, amely kifejezetten az autópályák és a magyar-horvát-szlovén hármas határ adottságaira alapoz, ráadásul adóbevételei miatt jelentős anyagi előnyt is hoz Letenye számára.


A most még önhibáján kívül hátrányos anyagi helyzetű, azaz “önhikis” település pénzügyi helyzetét jelentősen javítaná a logisztikai központtól származó helyiadó-bevétel, sőt az építkezés más beruházásokat is generálhat. A magas munkanélküliséggel küzdő térségben az oktatási háttér is adott, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán felsőfokú logisztikai képzés folyik.


Az 1953-ban alapított Müller 2007 óta van jelen Magyarországon. Honlapja szerint 2011-ben Európa hét országában mintegy 26 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Németországban 477, Ausztriában 47, Svájcban 41, Magyarországon 34, Szlovéniában és Horvátországban 14-14, Spanyolországban pedig 9 üzletet működtet.
MTI 2011. november 26., szombat 4:00″