Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.01

Maradandót alkotott a letenyei összefogás - Szép lett a 105 éves temetői kápolna

Ismét egy nemes célért fogtak össze a letenyeiek. A megszépült kápolna még évtizedekig hirdeti a segítők keze nyomát és a letenyei összefogást.

Letenye egyedutai városrészében lévő temetői kápolnát még korábban közösségi összefogással újították fel, majd tavaly augusztus 20-án került megáldásra. Most augusztusra a letenyei Bajcsy utcai 105 éves temetői kápolna is visszanyerte régi fényét.
A kápolnát Bóha József és neje Timár Katalin építette 1909-ben - tudtuk meg Halmi Béla polgármestertől. A Mayer és a Skoda család szervezésében a kápolnáért tenni akaró letenyei polgárok és elszármazottak nemes adományaiból, áldozatos munkájából és Letenye Város Önkormányzata támogatásával került felújításra 2009-től 2014-ig - mondta a városvezető.

letenye-temetoi-kapolna-1.jpg

letenye-temetoi-kapolna-2.jpg

A kezdetekkor Májer Péter budapesti vállalkozó a város díszpolgára és a letenyei városvezetés döntött úgy, hogy a kápolnát mielőbb fel kell újítani. Ennek megfelelően még abban az esztendőben megtörtént a részleges renoválás, majd a letenyei Skoda család kezdeményezésére a nagy munka az önkormányzattal karöltve tovább folytatódott. Négy és fél év alatt elkészült az épület teljes felújítása. Megtörtént a szigetelés, régi pompájában díszlik a torony, megújult a tető is, elkészültek a belső felújítással, ajtók-ablakok cseréjével és a kápolna falának restaurálása és befejeződött. A letenyei emberek ismét kitettek magukért.

letenye-temetoi-kapolna-3.jpg

letenye-temetoi-kapolna-4.jpg

A kápolnát augusztus 17-én délelőtt (a Mura Menti Napokhoz kapcsolódóan) ünnepélyes szentmise keretében Farkas Károly plébános áldotta meg.
Akik a legtöbbet tették azért, hogy a városi sírkert kápolnája újra a régi fényében ragyogjon:
Májer Péter vállalkozó, Skoda László és Kovács Józsefné (Skoda Ilona), Molnár Istvánné (Ica néni), Szörfi Ferenc a keresztfelújításokkal, Szabó Katalin, aki mindkét temetői kápolna festményeit restaurálta, Tóth Csaba asztalos, Kozári Imre tetőfedő, Varga Tibor mezőgazdasági vállalkozó, Molnár Ferenc építőipari vállalkozó, Horváth Balázs és Tóth József festők és természetesen Letenye Város Önkormányzata. Köszönet minden jóérzésű adományozónak és segítőnek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak a kápolna felújításához!
– mondta Halmi Béla. (Fotók: Tóth Zsolt - Letenye)