Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már ölt a mustgáz Zalában ! - Figyelmeztetés

halalos-mustgaz-zala-megye1.jpg A korai szőlőfajták szüretelése már több helyütt is megkezdődött az elmúlt időszak hosszan tartó napos meleg időjárásának köszönhetően. A szüreti időszak egyik nagy veszélyét a mustgáz jelenti, amely komoly tragédiákhoz vezethet, holott ezek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek lennének.
A mustgáz a must erjedése során intenzíven felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél nagyjából másfélszer nehezebb gáz. Mivel jóval nehezebb a levegőnél ezért a zárt terekben a helyiségek alsó részein terül el, fokozatosan felfelé szorítva az oxigénben dúsabb levegőt. A széndioxid által okozott mérgezések talán leggyakoribb formája, hogy szüret után, a borospincék mélyén, a bor forrása közben keletkező gázt lélegzi be az ember.

 

halalos-mustgaz-zala-megye2.jpgMivel a levegőnél nehezebb, előfordulhat, hogy a széndioxiddal csak félig telt pincében dolgozó ember valamiért lehajol, leguggol, és így lélegzi be a föld felett nagyobb koncentrációban összegyűlt anyagot. A belégzés miatt kialakuló oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele eleinte csak szédülés és hányinger, rövid idő múlva pedig már a mentális zavar, ami azért jelent különösen nagy veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavarai már megakadályozzák a zárt tér elhagyásában.
A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben való elhelyezése és gázérzékelő riasztóberendezés használata. A mustgázmérgezést szenvedett embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember ugyanis az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.
Így történt ez 2011. szeptember 28-án is, amikor Zalaegerszegen az Avas-hegyen következett be mustgáz miatt a tragédia. Akkor egy férfi elhunyt, a segítségére sietőt pedig  a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, a mentőszolgálattal együttműködve mentették ki a halálos csapdából. Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.