Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.20

Vajon miért ritka a milliárdos női befektető?

A nők spórolnak, a férfiak befektetnek!’ halljuk sokszor. Bizony a gyengébbik nem még most is erősen ragaszkodik a ’félretett pénz’ megnyugtató gondolatához. Az van, ami van. Az az enyém, amit megkeresek. Annyim marad, amennyit félreteszek. És ami marad, azt nem adom! Itt pedig véget is ér a történet – a milliós és milliárdos befektetési lehetőségektől fényév távolságra… De miért, és mi lenne a megoldás?

 

A nők többsége még most is veszélyt, és nem potenciált lát a befektetésekben. Hiába vonzó az ismeretlen - szerelemben, utazásban, divatban -, a romantikus női kalandvágy azonnal a nullára csökken, amint megszűnik a pénzmozgás rövid távú és átlátható felügyelete. Túl sok a kókler, és amúgy is tele van az élet kisebb-nagyobb csalódásokkal – szeretjük tehát jó erősen fogni azt, amire van lehetőség. A pénz pont ilyen.

 

AZ ADOK-KAPOK VONZEREJE

 

A hölgyek nagy része ráadásul még mindig a vásárlás kizárólagos eszközének tekinti a pénzt: én odaadom, ők adnak érte valamit. Tiszta ügylet, meglepetések és köztes szereplők nélkül.

 

startup-befektetes.jpg

 

Emellett, bár a fizetésbeli különbségek miatt ma is előszeretettel rántanak kardot, arról már kevesebb történet szól, hogy a befektetési piacon bizony továbbra is elenyésző a számuk a férfiakéhoz képest. Pedig ez (is) bizonyított tény, mondja Helena Morrissey befektetési igazgató (Legal & General Investment Management).

 

ANYAGI JÓLÉT: CSAK ÁLDOZATTAL LEHET?

 

A pénzügyi függetlenséget a nők ráadásul általában azzal a gondolattal társítják, hogy elkerülhetetlen ÁLDOZATTAL kell együtt járjon. Lemondással. Vagyis elkezdik félretenni a pénzt, és akciósan, kuponról kuponra vásárolnak. Ez egy alapvetően negatív, kompromisszumra kényszerítő „megoldás”.

A férfiak ezzel szemben arra fókuszálnak, hogy milyen BEFEKTETÉSSEL tudják elérni anyagi függetlenségüket. Ez egy sokkal pozitívabb, eredményesebb attitűd.

Két teljesen különböző mechanizmusról beszélünk tehát. És ennek többek között az az eredménye, hogy a hölgyek közel 50%-a kívánja azt, bárcsak több pénzt fektetett volna be élete során (Merrill Lynch, Bank of America Corporation).

De tényleg csak „elfogyni” képes a pénz? Tényleg csak költeni lehet? Vagy képes-e – akár külső behatás nélkül – önmagától gyarapodni?

 

MIT TEHET, MIT TEGYEN TEHÁT EGY NŐ?

 

Rengeteg cikk szól a hölgyek számára kifejezetten ideálisnak ítélt kisebb, akár otthonról űzhető üzleti lehetőségekről. Ilyen például a divatcikkekkel vagy épp a házi készítésű finomságokkal való kereskedés. Az otthonról végezhető „mellékállás” tagadhatatlanul jó megoldás keresetkiegészítésre: egyrészt, mert általában szeretetből csinálja valaki, másrészt mert többnyire kényelmes.

 

startup-befektetes-2.jpg

 

Viszont a siker állandóan a kereslet függvénye marad. Vagyis folyamatosan tenni kell azért, hogy pénzt keressünk. Előfordulhat tehát, hogy egy idő után a ’muszáj csinálnom’ érzése vagy épp a megrendelés és siker hiánya lerombolja a magánvállalkozó saját értékeibe és tehetségébe vetett hitét.

 

A másik népszerű modell a tartós árucikkekbe való befektetés: autó, mosógép stb. Ez a biztonság érzését nyújtja, ugyanakkor elveszik a beforgatott vagyon tulajdonlásának élménye. Többé nem érezzük sajátunknak a pénzt, csak a tárgyat. Megvettük, pipa. De nincs kapcsolatunk a bennük lévő pénzzel, nincs interakciónk, többé ráadásul nem igazán tudjuk mozgatni azt az összeget.

A harmadik modell, amikor a piacot jellemző „szakkifejezésekbe” fektetünk be. Ugyanakkor a részvény, ingatlan, befektetési alap, bankbetét, kötvény fogalmától a legtöbb, a befektetési piacot nem ismerő nő meghátrál. Érthető módon.

Miért? Egyrészt, mert nincs meg az ’adok-kapok’ biztonságának élménye, másrészt idejük sincs arra, hogy megismerjék a piacot – saját maguktól. Másra meg nem akarják rábízni a pénzüket. Mégiscsak egy durván forprofit üzletágról van szó, ahol bizony csúnyát lehet bukni, ha nem tudjuk, mit csinálunk.

 

A STARTUP MODELL: EGYSZERI INVESZTÍCIÓ, ÖRÖKÖS RÉSZESEDÉS

 

Ehhez az utóbbi lehetőséghez pedig - a fentebb felsorolt tapasztalatok után – sajnos sokszor el sem jut egy hölgy. De mi is az a startup modell?

 

startup-befektetes-3.jpg

 

A startup szektor az egyik legjövedelmezőbb, és legtöbb garanciát nyújtó befektetési piac. Miért?

Ezek a cégek óriási növekedésre képesek, hihetetlen gyorsan. Nem ritka, hogy akár 1-2 év alatt százszorosára vagy akár ezerszeresére növelik a bevételüket. De volt már példa 78 milliószoros növekedésre is. Az Apple sikersztorit valószínűleg nem kell bemutatni….

Néhány éber és agilis vállalat pedig felismerte az ebben a piacban rejlő potenciált, és kialakított egy olyan, társtulajdonosi invesztíción alapuló modellt, amellyel bárki megalapozhatja hosszú távú pénzügyi függetlenségét: anélkül, hogy vagyonokat költene rá, vagy állandóan menedzselnie kéne a befektetett összeget.

Nincs szükség tőzsdei ismeretekre, nincs szükség brókerekre, nincs szükség bonyolult jogi procedúrákra. Ez egy végtelenül egyszerű, de annál inkább jövedelmező lehetőség.

 

Magyarországon a Luxx Dating képviseli ezt a modellt. Mit kell tudni róluk?
A Luxx Dating Startup egy olyan, milliárdos növekedési volument tápláló vállalatcsoport, amely egyszerre több startup finanszírozásában és mentorálásában vesz részt.

Egyszeri üzletrész vásárlásával pedig most bárki társtulajdonosává válhat ezeknek a sikersztoriknak, melyek között helyet kap például egy Tesla Model 3 élményvezetést kínáló startup (az ország leggyorsabb, kifejezetten ebből a célból átépített Teslájáról van szó), és több, a közösségi hálózatok és online társkeresők piacának közel 5000 milliárd forintos forgalmát kihasználó projekt.

Vagyis egyetlen befektetéssel most bárki örök részesedést szerezhet ezekben a cégekben - ráadásul egyszerre mind a 6-ban - anélkül, hogy később hozzányúlna vagy mozgatnia kéne az invesztált összeget.
Ennél tisztább, biztonságosabb és pénzügyi szempontból jövedelmezőbb lehetőség talán nincs is a piacon. A Luxx Dating épp ezért zseniális megoldást nyújt azoknak a nőknek, akik anyagi függetlenségre vágynak, ugyanakkor semmi kedvük időt vesztegetni a befektetési piac bonyolult működésének megismerésére.

Ez egy hihetetlenül egyszerű, mégis nagyszerű megoldás, amit ma még azonban nem sokan ismertek fel. A piac persze telítődik, úgyhogy nem érdemes az első 3 modellel bajlódni, miközben ez, az egyszeri kis befektetéssel járó vagyonszerzési lehetőség is adott.