Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.11

Tájidegen fajok uralkodnak a magyarok díszkertjeiben

A hazánkban előforduló dísznövények közül több nem őshonos Magyarországon. Ráadásul a betelepített dísznövényfajok jelentős hányada erőteljes szaporodásba kezd természetes ellenség hiányában. Dísznövénytermesztők szájából egy-egy növényfajjal kapcsolatban nem véletlenül hangzik el a gyakran emlegetett mondat: „Jobb lett volna, ha nem vetem el, most meg már meg sem tudok szabadulni tőle.” A legtöbb kertész volt már hasonló helyzetben, mivel nem tulajdonított jelentőséget az olyan invazív fajok agresszivitásának, melyekkel érdemes lett volna vigyázni. Cikkünkben ezek közül vettünk nagyítóm alá néhányat.

 

tuja-kert.jpeg

 

„Nebántsvirág?” Tájidegen dísznövények és agresszivitásuk


Köztudottan tájidegennek tekintünk miden olyan növényt, mely képes az őshonos vegetáció kiszorítására. A dísznövények egy jelentős része meglehetősen agresszíven terjed, ráadásul nagy tömegben terjed. Bár a tájidegen dísznövények jelentős része tudatos betelepítés eredményeként jelenik meg új hazájában, ezek a növényfajok vagy tűrőképességükből, vagy szaporodó- és terjedő-képességükből adódóan – kellő körültekintés hiányában – elfoglalják az őshonos dísznövények élőhelyeit és veszélyeztetheti azok fennmaradását. A fentiekből adódóan, a dísznövénytermesztők többsége a szóban forgó növényfajok esetében az invazív faj elnevezés helyett inkább kedveli az „özönnövény” fogalmat. Nézzünk hát néhány olyan tájidegen dísznövényt, amely különösen közkedvelt a magyar dísznövénytermesztők között.
 
A talajtakaró növények legkedveltebbike: a japán kövérke


A japán vagy örökzöld kövérke a hazai dísznövénykedvelők körében talán az egyik leggyakrabban használt talajtakaró növény. Nemcsak azért örvend népszerűségnek, mert egy kifejezetten mutatós növény, hanem azért is, mert az egész évben árnyékos területeken is megél. A kerttulajdonosok többsége ezért ülteti őket vagy árnyékos belső udvarokba vagy meredek teraszokra. Mint az agresszívabb invazív fajok esetében, ami az előnye az a hátránya is: gyorsan terjedő, ám annál erőszakosabb, így nem célszerű közvetlen közelébe más évelő növényeket ültetni.

 

A tuja

 

A tujáról nem kell sok szót ejteni, szinte mind új építésű háznál megtalálható, és ez nem véletlen. Örökzöld, szépen takar és télen is zöld. Ráadásul a tuja kedvező áron beszerezhető. Gyakran találkozhatunk a tuja-pázsit kombinációval, de ha csak ez a kettő van jelen, sajnos a hazai kertek nagyon sivárrá válnak. Ma már helye van a magyar kertekben is, de legyünk vele óvatosak, mert ha uralkodik a kertben a megjelenése, az tájidegenné teszi kertünket is.


Könnyen szaporodó egynyári növény: nebáncsvirág

 

A nebáncsvirág apró színes virágaival egész nyáron vidámmá varázsolja a környezetünket. Ez a nagyjából 55-60 cm magas egynyári növény rendkívül könnyen szaporodik, így a dísznövényeknek azon csoportjába tartozik, amelynek legalább annyi előnyös tulajdonsága van, mint amennyi hátrányos. A nebáncsvirág virágai az oroszlánszáj virágaira emlékeztetnek és lila, rózsaszín és fehér színben pompáznak. Ez az árnyékot adó dús invazív növény nemcsak könnyen és gyorsan sarjadzik, de meglehetősen nagy tömegben terjeszkedik is. Magba szökés előtt érdemes visszametszeni, így elburjánzása esetén kordában lehet tartani az elterjedését. A magyar kertek gyakori főszereplője.


Mutatós, de rohamosan terjeszkedik: Tarka podagrafű

 

Az árnyékos kerteket kedvelő kerti növények közül vitathatatlanul a tarka podagrafű a legmutatósabb. Nem árt ellenben vigyázni ezzel a valóban szép növénnyel, hiszen azáltal, hogy gyorsan terjeszkedik, más dísznövényeket is rövid időn belül veszélyeztethet. A podagrafű gyökérzetében rejlik a veszély forrása, hiszen ennek az Ázsiában is elterjedt növények a gyökérzete össze-vissza nő abban az esetben, ha nem tartjuk kordában. Olyan helyen érdemes kalkulálnunk vele, ahol egyrészt nem kap túl sok napfényt, ahol nem éri túl sok csapadék, illetve ahol más növények nincsenek.