Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

Ön tisztában van a manuálterápia jelentésével?

A manuálterápia fogalmával leginkább a gyógytorna oldalakon lehet találkozni. Pár alkalmas terápia után a csípő-, a hát- vagy a derékfájdalmak is csökkenhetnek. Összesen 10 alkalom után a fájdalom teljesen megszűnhet. A különféle műtétek vagy sérülések után a mozgás javulhat és a gerincsérv is javulhat. A különféle fájdalmaknak számtalan oka lehet, így az időpontfoglalás utáni első alkalom a konzultáció jegyében zajlik. A szakember ilyenkor egy teljes állapotfelmérést végez a páciens segítségével és közösen eldöntik, hogy mely terápia lesz majd a megfelelő.

 

gyogytornasz-budapest.jpg

 

Amennyiben a manuálterápia jelenti a megoldást a hát-, a csípő-, vagy a derékfájdalom, amely akár egy rossz mozdulat következménye is lehet, gyorsan orvosolható. A gerinc elmerevedése egy lassú folyamat következménye is lehet, ez leggyakrabban az állandó ülőmunkának köszönhető. A kezelések során a kialakult ízületi blokkok feltérképezése megtörténik és ezt követi a speciális fogásokkal a blokkok oldása. Az ízületek a későbbiekben újra képesek lesznek a mozgásra. Az esetlegesen megrövidült izmokra nyújtást alkalmaznak és a gyengült izmokat pedig erősítik. Az izomegyensúly helyreállítása után a páciens gyógyultan távozhat. Nyakmerevség vagy szédülés és fejfájás tünete esetén is segíthet a terápia. A tünetek eleinte alkalomszerűen jelentkeznek, majd egyre gyakoribbá már-már elviselhetetlenné válnak, ilyenkor a manuálterápia nyújthat segítséget. A kialakult blokkokat oldja a szakember és a görcsös izmok végre el tudnak lazulni. Néhány alkalmas kezelés után már megszűnnek a fájdalmak és a betanított nyújtó gyakorlatokat saját otthonunkban is elvégezhetjük.

 

Porckorongsérv és gerincsérv akkor alakulhat ki, ha túl nagy igénybevételnek vannak kitéve, ami lehet cipekedés vagy a fizikai munka. A gerinc statikája megborul és a teljes terhelés a porckorongokra hárul. Ilyenkor a porckorong elváltozik és kiboltosul. Ezen tud segíteni a Mckenzie torna és a manuálterápia. Kialakult gerincsérv esetében a terápia hat a sérült porckorongokra és a kiboltosulás csökken. Ezzel egyidőben a környező idegekre gyakorolt nyomás nagyban mérséklődik és a fájdalom is enyhül. A manuálterápia a gerinc statikáját képes helyreállítani.