Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.11

Mi az Ady Endre versek titka?

Hamarosan itt az igazi ősz, és nemsokára elérkezik az egyik legnépszerűbb költőnk születésnapja is. Ilyenkor érdemes elővenni azokat a köteteket, amelyekben Ady Endre legszebb versei sorakoznak. Az Ady versek írója a huszadik század egyik legjelentősebb költője és újságírója, 142 éve látta meg a napvilágot Érmindszenten. Mivel mindkét kezén hat ujjal született, ezért egész életében úgy gondolt magára, mint kiválasztottra. Így tehát nem meglepő, hogy költeményei és újságírói munkái modern hangvételt követnek.

 

istenes-vers.jpg

 

Korai éveiben ugyan próbálkozott a népies hangzással – mert Petőfit tartotta egyik példaképének – de azzal nem forrt ki a saját stílusa, nem találta meg a maga hangját. Költészete nemcsak egy témakörre korlátozódott: a szerelmes műveitől kezdve, az úgynevezett istenes verseken át, egészen a magyarsághoz köthető szerzeményekig szinte minden hangulathoz illőt találni munkásságában. Ady Endre legszebb verseit tehát lehetetlen objektíven kezelni, mert úgy különlegesek, ahogy vannak. Sokan mégis az istenes verseiért rajonganak, és ez a lelkesedés semmiképp sem alaptalan.

 

Bár furcsa mód az első istenes költemények a forradalmi témájú alkotásaival együtt, Az Illés szekerén című kötetben jelentek meg. Attól a kötettől kezdve saját ciklusként gyűjtötte csokorba őket. Ennek apropóján jönnek szóba a karácsonyi művei. Miáltal a költő egy kritikus, mégis szeretetteles jellem volt, így hitvilágában is fellelhetőek különféle ellentétek, amelyek a versekben találtak örök bizonyosságot maguknak.

 

A karácsonyi ihletésű alkotásai csodálatos és magasztos érzéseket, valamint mondani valót tárnak fel az ünneppel, a hittel és az emberiséggel kapcsolatban. Nem véletlen, hogy a mai napig szívesen olvassák akár szentmisék és karácsonyi rendezvények alkalmával is őket. Ady legszebb verseit mind a mai napig a magyar és nemzetközi szépirodalom is számon tartja!