Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.26

Megszűnnek a gyermekotthonok

A kormány programjának megfelelően 2019 végéig megszűnnek a gyermekotthonoknak nevezett tömegszállások Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.
Czibere Károly a Kárpát-medencei gyermekvédelmi konferencia megnyitóján elmondta: jelenleg tizenhárom településen működik még összesen tizenöt ilyen nagy intézmény. Az ott élő gyerekek 8-10-12 személyes lakóotthonokban történő elhelyezésére 4,2 milliárd forintot biztosít a kormány - tette hozzá.

 

gyermekotthon.jpg

 

Közölte, folytatódik a nevelőszülői toborzás, jelenleg a rászoruló gyerekek kétharmada van nevelőszülőknél. Ez év végére - a 2013-ban megfogalmazott elvárásnak megfelelően - a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el - hangsúlyozta az államtitkár.
Tájékoztatása szerint 112 Biztos kezdet gyerekház működik, ezek célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő családok gyermekeinek olyan szolgáltatásokat biztosítson, amelyek hozzájárulnak későbbi iskolai sikerükhöz. Júliusban további 50 ház kialakítására írnak ki pályázatot, míg a Tanoda program keretében tavaly júliusban megjelent pályázat eredményeként 162 tanoda működik az országban, de ezek számát is növelni szeretnék.
(Fotó: illusztráció. Árvai Károly/kormány.hu)