Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.08

Macskatartás zárt térben...

Napjainkban a kutyákhoz hasonlóan egyre népszerűbb a lakásban megvalósított macskatartás. Sokak szerint magától értetődő az, ha a kényelmes otthonunkban tartott macska jól érzi magát.

 

macska.jpg

 

Házikedvencünk nemcsak naphosszat henyélhet a kanapén, de az emberi kéz folyamatosan kényeztető simogatását is élvezheti. Mindezt ráadásul úgy, hogy a szükséges napi táplálékmennyiség megléte mellett a ház körül ólálkodó ragadozóknak sincs kitéve. Optimális esetben persze a beltéri macskák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, mint kültéri tartásban élő társaik. Utóbbi ellenben már egyáltalán nem magától értetődő. Kétségtelen tény, hogy a macskák – például a kutyákkal ellentétben – önállóbb állatok, ennek ellenére ők is rengeteg törődést, gondoskodást és megfelelő életteret igényelnek. Minden háziállat tartása – legyen szó a legapróbb ékszerteknősről vagy éppen egy nagyobb testű cicáról – bizony óriási felelősség.
Amennyiben tisztáztuk magunkban a macskatartás előtt megfontolandó legfontosabb kérdéseket – azaz nem vagyunk allergiásak a macskaszőrre, minden nap tudunk időt fordítani házi kedvencünkre, vagyunk annyira igényesek, hogy biztosítsuk a lakásban tartott macska, illetve saját magunk számára is a legelemibb higiéniás feltételeket – akkor kezdhetünk igazán elmélyedni a cicák számára legideálisabb tartástechnológiai ismeretek világában. Ehhez pedig a gyakorlattal rendelkező macskatartók tapasztalatain túl

 

...könyvekre is szükségünk lesz...

Ha pedig a témában szóba jöhető könyvekről van szó, akkor tudatos macskatartók polcáról nem hiányozhat a Kisállatok gondozása ápolása népszerű sorozat Macska a lakásban című darabja sem. A közelmúltban napvilágot látott kézikönyv praktikus válaszokkal szolgál a lakásban tartott cicák megfelelő gondozásához, ráadásul szinte minden könyvesboltban, antikváriumban és online könyváruházban beszerezhető. Nem kizárólag kipróbált módszereket és hasznos ötleteket ad a macska számára ideális környezet megfelelő kialakításáról. A könyv használhatósága éppen abban rejlik, hogy lényegre törő útmutatóként is szolgál a macskák etetéséről vagy éppen a házikedvencek lefoglalásáról. A könyv szemléletesen érzékelteti a lakásban tartott fajták megválasztása körül – szinte minden leendő gazdában – felmerülő dilemmákat.

 

Milyet válasszunk?
Nem, életkor és a fajtajelleg...

Immanuel Birmelin szerint a kiválasztás szempontja nem lehet szimplán érzelmi alapú, hiszen a lakás adottságai és a macskatartó személyisége alapvetően határozhatja meg a macska nemét, korát, vagy éppen a fajtamilyenséget. Kevesen tudják, de a hím egyedek ivartalanítása már fiatal korban erősen ajánlott, ugyanis harcias modorukkal és persze állandó szökési kísérleteikkel rengeteg gondot okozhatnak. A nőstények ezzel szemben nagyságrendekkel nyugodtabb természetűek még ivartalanítás nélkül is.


A könyv rávilágít továbbá arra, hogy a macska nemének megválasztása mellett legalább annyira fontos a fajtamilyenség jó megválasztása is. Ki tagadhatná a hosszú szőrű macskák szépségét? Ám az esztétikumhoz sokkal komolyabb idő- és költségigényesebb ápolási procedúra is tartozik. A szerző könyve lényegretörően foglalja össze mindazokat a kellékeket és környezeti körülményeket, amelyeket kezdő macskatartók általában a Mi kell egy macskának?  kérdésben fogalmaznak meg. A kiadvány kézbevételét és elolvasását követően meggyőződhetünk arról, hogy a napközben sokat alvó macskánk számára biztosított kényelmes fekhely, a kellő nagyságú és friss eledelt tartalmazó etetőhely, illetve friss vízzel feltöltött itatóedény legalább annyira fontos, mint a – felnőtt macskák számára is fontos – játékok, a higiénikus macskavécé, vagy éppen a házikedvenc kényelmes szállítását garantáló szállítóketrec. A Macska a lakásban című könyv mellett leendő macskatartók számára értékes információkat tartalmaz a Clare Gibson Macskatartók kézikönyve című népszerű kiadvány is, amely több mint 250 oldalon keresztül ad nélkülözhetetlen tanácsokat a kedvenceinkkel kapcsolatos összes témában.