Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.13

Közbeszerzésen kartelllezhettek egészségügyi cégek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016. április 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított több egészségügyi cég ellen - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a versenyfelügyeleti eljárást a Siemens Healthcare Kft., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a Philips Magyarország Kft., a Variotrade Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., a Med&Trade Co. Bt., az INNOMED MEDICAL Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Zrt., a Getronics Magyarország Informatikai és Kommunikációs Megoldások és Szolgáltatások Kft., a PASCAL TEAM Kereskedelmi és Mérnöki Szolgáltató Kft., a Silver Wood - IT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a MEDIMAT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a MEDI-CONT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VMD Kórház Technológiai Zrt., a Novelmedix Zrt., az Artmed Kft., az Euromedic Technology Kft., az EUROMEDIC DENT Kft., a Medirex Zrt., a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft., valamint a Chemium Kereskedelmi, Szolgáltató és Gyártó Kft. vállalkozással szemben indították előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával.

 

egeszsegugy-kartellezes.jpg


A GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2015-től feltehetően egyeztetéseket folytattak és olyan információkat osztottak meg egymással, amelyek a KEOP-5.6.0/E/15-2015 azonosító számú, "Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása" elnevezésű pályázati konstrukcióhoz kiírt, képalkotó diagnosztikai eszközök beszerzésére szóló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolhatók.
A hivatal szerint az eljárás alá vont cégek magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.
A törvény az eljárás lefolytatására 6 hónapot ad, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható - közölte a GVH. MTI