Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.12

Könnyítettek a babaváró hitel feltételein

Újabb jogszabály-módosítás lépett életbe 2020. május 29-én, aminek részeként sokkal egyszerűbbé vált a babváró hitel igénylése, de rengeteg feltétel megváltozott, így számtalan család igényelheti a támogatást, akiket korábban valamiért elutasítottak.

 

Mi az a babaváró hitel?

 

A babaváró hitel egy olyan államilag támogatott kölcsönszerződés, melynek részeként legfeljebb 10 millió forintot igényelhetünk. A szabad felhasználású hitelösszeg természetesen nagyon szigorú szabályokhoz kötött, ezáltal a kamatmentességet például csak akkor igényelhetjük, ha a vállalt futamidő első öt évében legalább egy gyermekünk születik. Minél jobban bővül a család, annál jelentősebb kedvezmények várnak ránk, így a második gyermek érkezésével az állam nemcsak a kamatokat, hanem a kölcsönösszeg 30 százalékát is átvállalja, míg a harmadik gyermek után a teljes tartozást elengedik.

 

kisbaba.jpg

 

Nem véletlen emiatt, hogy a babaváró hitel felvétele kifejezetten népszerű a lakosság körében, csakhogy korábban több olyan pontja is volt, ami sokak számára ellehetetlenítette a kölcsön felvételét. A legutóbbi kormányrendelet alapján azonban a helyzet jelentősen megváltozott, így sokkal közérthetőbb és egyszerűbb lett az igénylés, a Hitel és Lízing portál szakértői szerint pedig ezzel rengeteg olyan család is jogosulttá vált rá, akiket korábban elutasítottak.

 

Már nem csak első házasok igényelhetik

 

Az egyik legvitatottabb pontja volt a babaváró hitel feltételeinek, hogy nem igényelhették azok a párok, akik nem az első házasságukban éltek. Kritérium volt tehát, hogy csak olyan pár jelentkezhetett a kölcsönért, melynek legalább az egyik tagja akkor házasodott össze először. Ez több száz családot érintett hátrányosan, éppen ezért most kivették ezt a feltételt a sorból, így teljesen mindegy, hogy az igénylő élt-e már házasságban vagy most először kötelezte el magát papíron, sőt az sem szempont, hogy az igénylőnek van-e már gyermeke, és az melyik házasságából származik.

 

A külföldről hazatérő családok helyzete is egyszerűsödik

 

Különösképpen a koronavírus-járvány miatt rengeteg család tér haza külföldről mostanság, akik talán éppen gyermekvállalás előtt állnak. Esetüket korábban alaposan megnehezítette a társadalombiztosítási jogviszonyhoz kapcsolódó egyik kritérium. Az továbbra sem változott, hogy az igénylő pár legalább egyik tagjának mindenképpen igazolnia kell legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt, amihez magyar és külföldi munkahely egyaránt ideális volt – még a felsőoktatásban töltött tanulói jogviszony is –, azonban a fekete levest egy olyan apróbetűs rész jelentette, miszerint az utolsó 180 napnak magyar alkalmazotti- és/vagy vállalkozói jogviszonynak kell lennie.

 

Ezen most módosítottak egy kicsit, így a 180 napot megfelezték 90 napra, ha tehát valaki hazaköltözött Ausztriából vagy Nagy-Britanniából, és igényelné a babaváró hitelt, akkor 3 hónapos itthoni munkaviszony után már lehetősége van rá, ha korábbról közel 3 év társadalombiztosítási munkát tud igazolni. Ezt a pontot még egy apró módosítás érte, ezáltal a 3 éves biztosítotti időszakba mostantól a diplomás GYED intervalluma is beleszámít.

 

Ikerterhességnél hosszabb ideig szüneteltethető a törlesztés

 

Külön módosítást határoztak meg a babaváró hitel feltételei kapcsán az ikerterhesség tekintetében is, ezáltal amennyiben egy család ikreket vár, akkor tehermentesítésük érdekében hosszabb időszakra kérhetik a törlesztés szüneteltetését. Eddig ugyanis a normál 3 éves ciklushoz tartoztak az ikreket váró családok, azonban ha 60 nappal a ciklus vége előtt ezt külön kérik az érintett pénzintézettől, akkor mostantól az ikres családok akár 5 évig is szüneteltethetik a babaváró hitel törlesztését.

 

Haláleset után sem szűnik meg a kamatmentesség

 

Sokak szerint a jóízlés határát súrolta a babaváró hitel azon feltétele, miszerint valamelyik szülő halálával is megszüntette volna az állam a kamatmentességet. Ez azonban az új jogszabályok értelmében most megváltozott, így az özvegynek még abban az esetben sem kell lemondania a kamatmentességről, ha valamilyen okból kifolyólag nem született gyermek a kölcsön felvétele óta. Ez kifejezetten jelentős segítség, ha azt vesszük alapul, hogy egy társ elvesztése a gyerekvállalás küszöbén milyen jelentős terhet róhat az emberre. A korábbi feltétel úgy szólt, hogy valamelyik fél halálát követően – akár született gyermek, akár nem – hat hónap elteltével a kamatmentesség megszűnt.

 

Újraházasodhatunk a babaváró hitellel

 

Szintén jelentős változás érte az újraházasodás feltételeit is a babaváró hitel kapcsán. A legnagyobb problémát az jelentette ezen a téren, hogy válás esetén a párok nem tudják teljesíteni a kamatmentességhez és a meglévő tartozás elengedéséhez kapcsolódó legfontosabb feltételt, vagyis a gyermekvállalást. Ezen a ponton azzal enyhítették a párok helyzetét, hogy valamelyik fél tovább viheti a babaváró hitelt abban az esetben, ha vállalja az újraházasodás mellett a gyermekvállalást, hiszen ilyenkor új társ oldalán, de teljesülhetnek a feltételek.

 

A helyzetet egy kicsit tovább bonyolítja, ha a párkapcsolatban élő szülők közül mindketten hoznának magukkal babaváró hitelt. Ilyenkor egy gyermeket csak az egyik kölcsönnél lehet figyelembe venni, és amennyiben újabb babák érkeznek a családba, azoknál szabadon rendelkezhetnek arról, hogy melyik hitelszerződéshez szeretnének támogatást igényelni utánuk.

 

Kitolták a bírálati idő hosszát

 

Bár nem a babaváró hitel feltételeihez kapcsolódó témakör, ellenben a kölcsönhöz kapcsolódik, hogy a bankoknak mostantól már 10 munkanapjuk volt arra, hogy elbírálhassák a beérkező igényléseket. Korábban 10 normál napban volt meghatározva ez a határérték, ami sok esetben rendkívül szoros, gyakran tarthatatlan volt, pláne abban az esetben, ha egy hosszú hétvége vagy ünnepnapok nehezítették a helyzetet, hiszen ilyenkor a 10 napos bírálati idő gyakran 6 napra csökkent, a karácsonyi időszakban pedig inkább eltolták a bankok az ügyintézést a szűkös határidő miatt.